Embraer Legacy 600 -liikesuihkukone putosi taivaalta Venäjällä - kyydissä mahdollisesti Jevgeni Prigožin

Wagner_kone(Päivittynyt klo 23.59) Embraer Legacy 600 -liikesuihkukone (Embraer 135, RA-02795) putosi kieppuen taivaalta Venäjällä Tverin lounaispuolella. Koneen omistaja on palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin ja BBC:n mukaan hän olisi ollut koneessa. Matkustajien osalta kyseessä oli alunperin vahvistamaton tieto, mutta Wagner vahvisti kuoleman Telegramissa hieman ennen puolta yötä. Prigožinin toinen liikesuihkukone Embraer Legacy 650 laskeutui tapauksen jälkeen Moskovaan.

Embraer Legacy 600 -liikesuihkukone katosi lennonseurantapalveluista 23. elokuuta 2023 kello 15.11 UTC-aikaa. Liikesuihkukone oli tuolloin lentopinnalla 280.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu materiaalia, jossa liikesuihkukone putoaa taivaalta kieppuen ulkoisesti vaurioituneena. Tällainen tapaus on mahdollinen esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksen vaurioitettua lentokonetta.

Venäjän hätätilaministeriö kertoi Telegram-palvelussa, että lentokone vain putosi taivaalta Kuzhenkinon läheisyydessä. Ministeriön mukaan lentokone oli matkalla Moskovasta Pietariin ja kyydissä oli kymmenen henkilöä joista kolme oli miehistön jäseniä.

Alustavien tietojen mukaan koneessa olisi ollut tapahtumien aikaan Wagnerin johtohenkilöt Jevgeni Prigožin ja Dimitri Utkin. Matkustajaluettelot eivät kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. Olisi myös erikoista, että kyseiset henkilöt olisivat matkustaneet samalla lentokoneella Venäjällä.

Wagner vahvisti Telegram-palvelussa sen johtajan Jevgeni Prigožinin kuoleman myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Wagner_kone_2Toinen Prigožinin Embraer Legacy 650 -liikesuihkukone (RA-02748) laskeutui tapauksen jälkeen Moskovaan noin kello 15.46 UTC-aikaa. Se oli lähtenyt matkaan Pietarista eli lensi taivaalta pudonneen koneen kanssa samaa reittiä, mutta toiseen suuntaan.

Kyseessä oli ensimmäinen Embraer Legacy 600 -koneen tuhoutuminen. Vuonna 2006 Embraer Legacy 600 törmäsi Brasilian yllä GOL:n Boeing 737-koneeseen, joka tuhoutui. Liikesuihkukone onnistui laskeutumaan yhteentörmäyksen jälkeen. HK, MH

Päivitys kello 21.56: Lisätty tieto Prigožinin toisen liikesuihkukoneen laskeutumisesta Moskovaan.

Päivitys kello 23.59: Lisätty tieto Wagnerin Telegramista, jossa Prigožinin vahvistetaan olleen tuhoutuneessa koneessa.