Ensimmäiset ACE 23 -harjoitukseen osallistuvat lento-osastot ovat saapuneet hyvissä ajoin Rovaniemelle

ACE23_EF_AitbusMonikansallinen Arctic Challenge Exercise (ACE) -lentotoimintaharjoitus käynnistyy Suomen johdolla 29. toukokuuta. Ensimmäiset harjoitukseen osallistuvat saksalaiset lento-osastot ovat jo saapuneet Suomeen jo 16. toukokuuta ja ranskalaishävittäjiä laskeutui Rovaniemelle 24. toukokuuta.  Osa harjoitukseen saapuneista ilma-aluksista saatetaan nähdä myös Jyväskylän yllä 4. kesäkuuta Lippujuhlan päivän paraatin ylilennossa.

ACE23_logoSuomen, Ruotsin ja Norjan isännöimä ACE 23 on yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Joukot tukeutuvat tukikohtiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Rovaniemen tukikohtaan tukeutuvat Ilmavoimien F/A-18 Hornetit, Saksan ilmavoimien Luftwaffen Eurofighter -hävittäjät  sekä Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Armee de L'Airin Mirage- ja Rafale -hävittäjät. Rovaniemeltä operoidaan myös Ranskan E-3F Sentry AWACS -tutkavalvontakoneella sekä saksalaisilla Learjet-koneilla, joita operoinee GFD. 

ACE23_Luftwaffe_RVNACE 23 -harjoituksessa on mukana kaikkiaan yli 150 ilma-alusta, johon kuuluu mm. kahdeksan eri hävittäjätyypin koneita. Yksin F-35 -hävittäjiä harjoitukseen osallistuu Norjasta, Tanskasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Niiden lisäksi mukana on Gripen-hävittäjiä Ruotsista ja Unkarista, F-15 -hävittäjiä Yhdysvalloista, F-16 -hävittäjiä Romaniasta, Tanskasta ja Hollannista, Eurofightereita Isosta-Britanniasta ja Saksasta, F-18 -hävittäjiä Sveitsistä ja Suomesta sekä Rafale ja Mirage -hävittäjiä Ranskasta.

Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa). ACE 23:n päätukikohtina toimivat Suomessa Pirkkala ja Rovaniemi, Ruotsissa Luulaja ja Norjassa Örlanti.

ACE23_MirageLentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella.

Harjoituksen kanssa samaan aikaan järjestetään Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati Jyväskylässä 4. kesäkuuta. Puolustusvoimien mukaan on mahdollista, että paraatin liittyvässä ylilennossa olisi mukana myös erikoisvieraita. Luvassa saattaa siis olla historiallinen ylilento, jossa on mukana ACE 23 -harjoitukseen osallistuvien valtioiden ilma-aluksia. Tiettävästi koskaan aiemmin Lippujuhlan päivän paraatin ylilennossa ei ole ollut vieraiden valtioiden ilma-aluksia.

ACE 23 -harjoitus päättyy 9. kesäkuuta 2023.

Vuodesta 2013 alkaen järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välistä NORDEFCO-yhteistyötä.

ACE23_harjoitusaluekarttaACE23_harjoitusaluekartta_suomi

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös: