Ethiopian Airlines palautti Boeing 737 MAX -koneet käyttöön - ET302:n lentoturmasta lähes kolme vuotta

Ethiopian_MAX_flt_1Ethiopian Airlines palautti Boeing 737 MAX -koneet takaisin taivaalle 1. helmikuuta 2022. Addis Abebasta ilmaan nouseen erikoislennon oli alunperin määrä suunnata Keniaan, mutta operaatio jäi sääolosuhteiden takia Etiopian sisäiseksi lennoksi. Etiopilaisyhtiö palautti MAX -koneen liikenneohjelmaan lähes kolme vuotta 10. maaliskuuta 2019 tapahtuneen lennon ET302 traagisen maahansyöksyn jälkeen.

Avauslennolla Boeing 737 MAX -koneen (ET-AVI) kyydissä oli mm. Ethiopian Airlinesin hallituksen puheenjohtaja ja muuta johtoryhmää, Boeingin johtoa, etiopialaisia ministereitä ja muita hallituksen edustajia, lähettiläitä sekä mediaa ja asiakkaita. Ethiopianin ensimmäinen 737 MAX -koneen lento sitten traagisen lentoturman palasi takaisin Addis Abebaan noin kahden tunnin lennon jälkeen.

Ethiopian 737 MAX"Turvallisuus on ensijainen asia Ethiopian Airlinesille ja se ohjaa jokaista päätöstämme. Saman periaatteen mukaisesti palautamme Boeing 737 MAX -koneet käyttöön FAA:n, EASA:n, Transport Canadan, CAAC:n, ECAA:n ja muiden tahojen toteuttaman uudelleen myönnetyn tyyppihyväksynnän perusteella. Konetyypin on ottanut takaisin käyttöön jo 36 lentoyhtiötä ympäri maailmaa", sanoi Ethiopian Airlinesin toimitusjohtaja Tewolde GebreMariam.

Boeing 737 MAX -koneilla on lennetty lähes vuosi sitten tehtyjen lentokieltojen kumoamisten jälkeen jo yli 349 000 kaupallista lentoa ja lennetty lähes 900 000 lentotuntia.

"Alkuperäisen lupauksemme mukaisesti sitouduimme palauttamaan Boeing 737 MAX -koneet takaisin liikenneohjelmaan viimeisten lentoyhtiöiden joukossa. Olemme ottaneet aikaa varmistaaksemme tehdyt muutostyöt ja yli 20 kuukautta kestäneen uuden tyyppihyväksymismenettelyn aikana olemme varmistaneet, että lentäjämme, insinöörimme, mekaanikkomme ja matkustamomiehistömme voivat luottaa laivastomme turvallisuuteen. Lentoyhtiön luottamusta osoittaa myös avauslento, jonka matkustajina oli yhtiön johdon ja hallituksen puheenjohtajan lisäksi myös Etiopian hallituksen edustajia", jatkoi GebreMariam.

Ethiopian Airlines seuraa tarkasti tarvittavia menetelmiä varmistaakseen, jokaisen lentokoneen olevan turvallinen taivaalla. Matkustajien turvallisuus on etusijalla ja etiopialaisyhtiö luottaa matkustajien myös nauttivan lentoturvallisuudesta sekä matkustusmukavuudesta, joista se on tunnettu.

Etiopialaisyhtiöllä on tällä hetkellä laivastossaan neljä Boeing 737 MAX -konetta ja tilauksia sillä on 25 MAX-koneen verran. Niistä seuraavat on määrä toimittaa yhtiön käyttöön vuoden 2022 aikana.

ET302_kuoppaEthiopian Airlinesin Addis Abebasta noussut lento ET302 syöksyi maahan pian lentoonlähdön jälkeen 10. maaliskuuta 2019. Lentoturmassa  menehtyi 157 ihmistä. Lion Airin Boeing 737 MAX oli tuhoutunut vastaavanlaisessa lentoturmassa Indoneasian Jakartassa 29. lokakuuta 2018. Uusille Boeing 737 MAX -koneille tapahtuneet lentoturmat veivät yhteensä 346 ihmisen hengen.

Kyseiset lentoturmat johtivat keväällä 2019 Boeing 737 MAX -koneiden lentokieltoon, henkilövaihdoksiin Boeingin johdossa sekä lentoturvallisuutta parantaviin toimiin 737 MAX -koneissa käytettävissä ohjelmistoissa.

Boeing 737 MAX -koneet on sittemmin vapautettu maailmanlaajuisesta lentokiellosta. Indonesia salli MAXien paluun taivaalle joulukuussa 2021. Ensimmäisenä konetyypin lentokieltoon asettanut Kiinan siviili-ilmailuviranomainen puolestaan julkisti joulukuussa 2021 listan vaadittavista toimista konetyypin palauttamiseksi ilmaan Kiinassa. Ensimmäiset kiinalaisyhtiöt ovatkin alkuvuodesta 2021 toteuttaneet koelentoja konetyypillä.

Ethiopian Airlines on nopeimmin kasvava afrikkalainen lentoyhtiö, joka on toiminut jo 75 vuotta. Se on maanosan johtava lentoyhtiö ja pitää hallussaan suurinta osaa afrikkalaisista lentomatkailu- ja lentorahtimarkkinoista. Ethiopian operoi nuorella ja modernilla laivastolla matkustaja- ja rahtilentoja lähes 130 kohteeseen viidellä eri mantereella. Kohteina ovat mm. Tukholma ja Oslo. MH

Lue myös: