Ethiopian Airlinesin lentäjien epäillään nukahtaneen lennolla - jätti reittipinnan vasta määräkentän yllä

Ethiopian-Airlines_B737_1Ethiopian Airlinesin lennolla Khartumista Addis Abebaan sattui erikoinen tapahtuma 15. elokuuta 2022. Lento ET343 saapui määränpään Addis Abbeban ylle lentäen edelleen reittilentokorkeudessa. Lentäjien epäillään nukahtaneen ja heränneen vasta automaattiohjauksen irrottua koneen saavuttua määräkentän ylle lennonhallintajärjestelmään syötettyä reittiä pitkin.

Ethiopian Airlinesin Boeing 737-800 -matkustajakone (ET-AOB) oli 15. elokuuta 2022 lennolla Sudanin Khartumista Etiopin Addis Abebaan. Lentäjien epäillään nukahtaneen ohjaamoon, sillä reittilentovaiheesta ei koskaan siirrytty lähestymisvaiheeseen vaan kone jatkoi lentopinnalla 370 koko tuloreitin aina määräkentän kiitotien 25L ylle saakka.

Tämän jälkeen alkoi korkeuden vähennys ja kaarrot uuteen lähestymiseen. Noin 25 minuuttia kentän ylle saapumisen jälkeen matkustajakone laskeutui määräkentälle.

ET343_1Matkustajalentokone lentää reittilentovaiheessa automaattiohjauksella seuraten lennonhallintajärjestelmään syötettyä lentoreittiä, tuloreitteineen ja lähestymismenetelmineen. Korkeuden vähennystä reitin seuraaminen ei aloita, mutta lentokonetyypistä riippuen korkeudenvähennystarpeesta ilmoitetaan eri tavoin. Viimeisen reittipisteen jälkeen automaattiohjaus irtoaa, jota seuraa äänivaroitus. Lentäjät ovat mahdollisesti heränneet tähän varoitukseen ja ottaneet koneen haltuunsa. Lentäjiä on todennäköisesti yritetty tavoittaa eri lennonjohtoyksiköissä myös radiojaksoilla hätäjakso mukaanlukien.

Lennonseurantapalvelut osoittavat etiopialaiskoneen lentäneen reittilentopinnalla koko reitin tuloreitti ja lähestyminen mukaanlukien. Avheraldin mukaan matkustajakone oli Addis Abebassa noin 2,5 tuntia ennen koneyksilön seuraavaa lentoa.

Lentäjien vireystila on noussut esiin erityisesti pandemian jälkeen, kun töihin paluu kuormittaa henkilöstöä eri tavoin. Työmäärät ovat kasvaneet monessa yhtiössä ja vapaapäiviä on entistä vähemmän. Toimintaa on tehostettu ja lentäjät tekevät entistä pidempiä päiviä. Lentoja saattaa olla useasti myös yöaikaan.

Lentäjien riittävä vireystila ja jaksaminen ovat merkittävässä roolissa lentoturvallisuuden ylläpidossa. Osa eurooppalaisyhtiöistä on jopa ilmoittanut peruvansa lentoja taatakseen lentomiehistöjensä jaksamista. Lentäjien väsymys ja uupuminen on yksi merkittävimpiä lentoturvallisuusuhkia ympäri maailmaa.

FlightAware: lento ET343