EU-Norja ja EU-Islanti PNR-sopimukset etenevät - kyse lentoliikenteen matkustajatietojen siirrosta

egate_FinaviaPNR-sopimukset, joilla luodaan oikeusperusta lentoliikenteen matkustajarekisteritietojen eli ns. PNR-tietojen (passenger name record) siirrolle ja käytölle terrorismin ja muun vakavan kansainvälisen rikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi etenevät EU:n ja Islannin sekä EU:n ja Norjan välillä. Valtioneuvosto lähetti asiasti kirjelmän eduskunnalle 13. maaliskuuta 2025.

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 4. maaliskuuta 2024 päätöksen valtuuksien antamisesta komissiolle aloittaa EU:n ja Islannin ja EU:n ja Norjan väliset sopimusneuvottelut.

Komissio on neuvotellut sopimuksen sisällöstä neuvoston hyväksymän päätöksen mukaisesti. Sopimukseen sisällytettäisiin yksityiskohtaiset säännökset siitä, miten lentoliikenteen harjoittajat voivat siirtää PNR-tietoja Norjan matkustajatietoyksikölle sekä siitä, miten Islannin matkustajatietoyksikkö voi käsitellä PNR tietoja, mukaan lukien luovuttaa niitä edelleen toimivaltaisille viranomaisille Islannissa sekä Norjan ja EU:n ulkopuolelle.

Valtioneuvosto pitää tärkeänä sitä, että neuvottelut EU-Norja ja EU-Islanti PNR-sopimuksista saadaan päätettyä mahdollisimman pian.

Neuvosto päättää määräenemmistöllä sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimuksen tekeminen edellyttää myös Euroopan parlamentin hyväksyntää. Sopimukset tulisivat osana EU-oikeutta myös Suomea sitovaksi, eikä se edellyttäisi erillistä voimaansaattamista.

EU:lla on tällä hetkellä kolme PNR-tietojen luovuttamista koskevaa kansainvälistä sopimusta kolmansien maiden kanssa. Sopimukset on tehty Yhdysvaltojen, Australian ja Ison-Britannian kanssa. EU-Kanada PNR-sopimus on allekirjoitettu syksyllä 2024 ja odottaa tällä hetkellä parlamentin hyväksyntää.

Neuvosto on antanut lisäksi komissiolle valtuudet aloittaa neuvottelut PNR-sopimuksen tekemiseksi Meksikon, Japanin, Sveitsin ja Islannin kanssa. EU:n ja Norjan välisen PNR-sopimuksen sisältö tullee vastaamaan pitkälti aiempia EU:n ja kolmansien maiden välisiä PNR-sopimuksia, joissa on huomioitu unionin oikeus, siten kuin EU-tuomioistuin on sitä tulkinnut.

Lue myös: