Finnairin lentäjien edunvalvonnasta vastaava Suomen Liikennelentäjäliitto ry hakee SAK:n jäsenyyttä

StripesFinnairin noin 900 lentäjää edustava Suomen Liikennelentäjäliitto (SLL) hakee SAK:n jäsenyyttä. SLL pyrkii mahdollisen SAK:n jäsenyyden kautta vahvistamaan Finnairin lentäjien asemaa edunvalvonnassa ja työehtosopimusneuvotteluissa. Mahdollisesta jäsenyyden hyväksymisestä päättää SAK:n hallitus 12. huhtikuuta 2021.

Suomen Liikennelentäjäliiton mukaan SAK:n jäsenyys lisäisi vaikutuskanavia ilmailualaa koskevien yhteiskunnallisten asioiden käsittelyssä ja tarjoaisi vahvan yhteistyöverkoston erityisesti kuljetus-, logistiikka- ja ilmailualoilla toimivien ammattiliittojen kanssa.

“SAK tarjoaa SLL:lle suoran jäsenyyden keskusjärjestössä. Jäsenyys tarjoaa SLL:lle erinomaiset puitteet vahvaan edunvalvontaan sekä aktiivisen yhteistyön kuljetus-, logistiikka- ja ilmailualoilla toimivien ammattiliittojen kanssa. Olemme todenneet, että käsittelemme SAK:laisten liittojen kanssa paljon samoja edunvalvonnan teemoja ja sitoutuminen tähän yhteistyöhön hyödyttää kaikkia osapuolia”, kertoo SLL:n puheenjohtaja Pekka Erkama Lentoposti.fi:lle.
 
Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK kertoo olevansa tyytyväinen, että kiinnostus sen edunvalvontaa kohtaan on vahvaa. SAK:n mukaan sen edustama kuljetussektori täydentyisi SLL:n jäsenyydellä ulottumaan maalta ja mereltä myös vielä vahvemmin ilmaan.
 
"SAK on työtä tekevien etua ajava liike, jolla on ollut aina tärkeää tarjota konkreettista edunvalvontaa. Hienoa, että Finnairin liikennelentäjät kokevat meidän pystyvän tarjoamaan heidän jäsenilleen lisäarvoa", sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SLL haluaa tarjota ammattiliittojen väliseen yhteistyöhön ilmailualan edunvalvonnan erityisosaamista ja osallistua kaikille liitoille yhteisten edunvalvontahaasteiden ratkomiseen. Lisäksi SLL tuo SAK:hon vuosikymmenten kokemuksen yrityskohtaisesta ja paikallisesta sopimisesta. Suomen Liikennelentäjäliitto on vuonna 1949 perustettu edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on vastata Finnairin liikennelentäjien työehtosopimuksen neuvottelemisesta ja edunvalvonnasta.

"SAK:n jäsenyys tarjoaisi meille vahvaa työmarkkinaosaamista ja konkreettista tukea edunvalvontaan ja työehtosopimusten tekemiseen. Ilmailualan kriisi ei koske pelkästään lentoyhtiöiden taloutta vaan se on mitä suurimmassa määrin myös työntekijöiden kriisi”, täsmentää Erkama.

"Kuten kaikki varmasti tietävät, ilmailualan yritykset ovat maailmanlaajuisesti suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Tilanne saa yritykset sopeuttamaan toimintaansa. Monet työntekijät ovat maksaneet kriisistä työpaikan menetyksellä. Hyvin monet ovat lomautettuna - osa jopa yli vuoden", avaa Erkama ilmailualan tilaa.

“Suurin osa Finnairin lentäjistä on parhaillaan lomautettuna. Viime vuonna solmimme yhden kriisin yli siltaavan työehtosopimuksen, kävimme useat YT-neuvottelut ja teimme sopimuksen historiallisen suurista säästöistä, joilla tuetaan Finnairia kriisissä. Parhaillaan neuvottelemme uudesta työehtosopimuksesta. Kriisiaika alleviivaa edunvalvonnan merkitystä ja tekee asiasta ajankohtaisen”, täsmentää Erkama tilannetta SLL:n osalta.

“Ilmailualan kriisin syvyys on kaikille lentäjille selvä. Finnair on kuitenkin vahva yhtiö, joka tulee selviämään tästä kriisistä voittajana. SLL haluaa, että  Finnairin menestystarina jatkuu. Finnairin menestyksestä hyötyvät niin suomalainen yhteiskunta, yhtiön omistajat kuin finnairilaiset”, päättää Erkama.

Tällä hetkellä SLL on edelleen ammattiliitto AKAVAan kuuluvan Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry: jäsen. Eri lentäjäyhdistysten lisäksi AKAVAan kuulu myös Suomen lennonjohtajia edustava SLJY.

Suomen Liikennelentäjäliitolla on noin 1400 jäsentä, joista aktiivilentäjiä on hieman yli 900. SLL:n järjestäytymisaste on lähes 97%. Ilmailualan globaalista toimintakentästä johtuen SLL:llä on vahvaa osaamista ja pitkä kokemus kansainvälisestä lentäjäjärjestöjen yhteistyöstä. Suomessa tärkeitä teemoja ovat lentoliikenteen elinvoimaisuuden tukeminen ja edistäminen sekä suomalaisten työpaikkojen ja erityisosaamisen säilyminen alalla, jonka vaikutus yhteiskunnalle on merkittävä.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17 ammattiliittoa, joilla on noin 900 000 henkilöjäsentä.  SAK:n jäseniä ovat työehtosopimuksia neuvottelevat ammattiliitot.