GCU-ohjelmistovirhe edellyttää Boeing 787 Dreamlinerien sähköjen säännöllistä katkaisua

DreamTour_25Boeing 787 Dreamliner -koneissa on testeissä havaittu sähköjärjestelmät mahdollisesti sulkeva ohjelmistovirhe, Se kuitenkin edellyttäisi koneen sähköistettynä oloa 248 päivän ajan. FAA julkaisi 1. toukokuuta lentoturvallisuusmääräyksen, jonka mukaan virta on varmuudeksi kytkettävä pois tietyin väliajoin.

Yhdysvaltain lentoturvallisuusviranomaisen FAA:n mukaan Boeingin 787 -koneissa on testeissä havaittu ohjelmistovika, jonka seurauksena voisi olla vaara menettää koneen kaikki AC-sähköjärjestelmät (vaihtovirta). Virhe on generaattorin ohjausyksikkö GCU:n (Generator Control Unit) ohjelmistossa, joka pakottaa ne failsafe eli turvatilaan. Koneessa on kaikkiaan neljä GCU:ta.

FAA_logo_textVika ilmenee vain ja ainoastaan, jos koneen sähköjärjestelmät ovat yhtäjaksoisesti sähköistettynä 248 vuorokauden ajan. Noin kahdeksan kuukauden kohdalla ohjelmisto voisi sammuttaa kaikki AC-sähköä käyttävät järjestelmät riippumatta lentotilasta. Sähköjärjestelmien sammuminen saattaisi pahimmillaan johtaa lentokoneen hallinnan menettämiseen.

Vika löydettiin Boeingin omissa laboratoriokokeissa eikä sitä siis ole esiintynyt oikeissa lentokoneissa. Vaaraa vähentää etenkin se, että matkustajakoneet ovat tyypillisesti sähköttöminä useammin kuin 248 vuorokauden välein. Siten vian esiintyminen on teoreettista mutta kuitenkin korjausta vaativaa.

FAA:n lentoturvallisuusmääräys AD 2015-09-07 ohjeistaa operaattorit sammuttamaan 787-koneiden sähköjärjestelmän 120 vuorokauden välein. Samalla Boeing kehittää ohjelmistoaan, jotta vika saataisin poistettua siitä vielä kuluvan vuoden aikana. FAA antaa lisää ohjeistusta, kun ohjelmisto on valmistunut ja koekäytetty.

Rahallisesti nyt vaadittavat virrankatkaisut eivät ole kalliita. FAA:n mukaan kaikkien USA:n operaattoreiden osalta työkulut olisivat alle 2400 Yhdeysvaltain dollaria. Yhden sammituksen hinta työkuluineen lasketaan 85 USD:n arvoiseksi. Operaattorit ovat saaneet ohjeet ongelman välttämiseksi jo aiemmin.