Ilmasotakoulun Vinkat lentävät Käpälämäessä Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen alueella

FAF_vinka_1Ilmasotakoulun Käpälämäki 20 -lentotoimintaharjoitus noustaa Vinka-alkeiskoulukoneet ilmaan Hallin tukikohdasta 27.7.-14.8. Vinkat ovat lähteneet ns. käpälämäkeen, sillä kotitukikohdassa Tikkakoskella on käynnissä kiitotieremontti. Harjoituksessa lennetään matalillakin lentokorkeuksilla Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen alueelle.

Käpälämäki 20 -harjoituksessa on lentoja arkipäivisin kello 08.30 – 17.30 välisenä aikana.  Päivittäisiä lentokierroksia lennetään 4 - 5 ja ne suuntauvat Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen alueelle.

Lentotoiminnan tavoitteena on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia lentoja kadettikursseille 105 ja 106 vieraassa tukikohdassa.

"Harjoituksen yhtenä tavoitteena on myös kasvattaa lentotoiminnan intensiteettiä nuorille kadeteille. Harjoitus järjestetään Hallissa Tikkakosken tukikohdan kiitotieremontin vuoksi", kertoo harjoituksen johtaja kapteeni Eero Mannismäki.

Harjoituksessa käytetään myös matalia lentokorkeuksia. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Koronaviruksen (COVID -19) varalta harjoituksen henkilöstöä on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.

Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla toteutetaan kesän 2020 aikana vaiheittan kiitotien ja liikennealueen remonttia, jonka myötä kiitotien käyttö on ollut rajoitettua. Nyt käynnissä olevan vaiheen myötä kiitotie 12/30 sekä tilapäinen lyhennetty kiitotie 12/30C eivät ole käytössä ilma-alustenlentoonlähtöihin eikä laskuihin 16. elokuuta saakka.

Parhaillaan käynnissä olevan vaiheen aikana myös Jyväskylän lähialue on tilapäisesti poistettu käytöstä. Se mahdollistaa mm. miehittämättömin ilma-alusten lennätyksen alueella. Toimijoiden tulee kuitenkin huomioida kuvausrajoitukset, sillä maanpuolustuksen kohteiden kuvaaminen ja tutkiminen ilmasta on aluevalvontalain mukaisesti luvanvaraista.

Vastaavien remonttien seurauksena Ilmavoimat on siirtänyt kalustoaan harjoituksiin eri tukikohtiin.

Lue myös: