Ilmavoimat lähettää 6 Hornetia RAF Waddingtoniin - osallistuvat Cobra Warrior -harjoitukseen

HN-pari_020821Ilmavoimat osallistuu kuudella F/A-18 Hornet -hävittäjällä Cobra Warrior 23-1 -harjoitukseen Isossa-Britanniassa 6.‒24.3.2023. Suomalaishävittäjät tukeutuvat RAF:n Waddingtonin tukikohtaan. 

Cobra Warrior on Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien (Royal Air Force, RAF) kansainvälinen taktinen lentotoimintaharjoitus, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Suomen ilmavoimat on mukana harjoituksessa ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2023. 

Herranen_2022"Osallistumme Cobra Warrior -harjoitukseen, koska Ison-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat on meille tärkeä kumppani kahdenvälisesti, Joint Expeditionary Force -yhteistyön puitteissa ja tulevana Nato-liittolaisena. Ilmavoimien näkökulmasta yhteistoimintakyvyn kehittäminen Ison-Britannian ja muiden JEF-maiden kanssa tukee myös yhteistyötä Naton piirissä", toteaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen. 

Ilmavoimien osalta Cobra Warrior 23-1 -harjoituksen tavoitteena on harjoitella yhdessä Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa, syventää yhteistoimintakykyä tulevien Nato-liittolaisten kanssa sekä kehittää 4. ja 5. sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa. 

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 70 lentokonetta ja Suomen lisäksi harjoituksessa vierailevat ainakin myös Intia, Belgia ja Saudi Arabia.

Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät tukeutuvat Waddingtonin tukikohtaan Lincolnshiressä. Hävittäjäosaston lisäksi harjoituksessa on mukana suomalaisia taistelunjohtajia Boulmerin pääjohtokeskuksessa. 

Ilmavoimien osallistuminen Cobra Warrior 23-1 -harjoitukseen on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, jossa Suomi on ollut mukana vuodesta 2017 lähtien. MH