Kanada sinetöi FFCP-hankkeen lopputuloksen ja solmi sopimuksen 88 F-35A -hävittäjän hankinnasta

F35_top_1Kanadan hallitus sinetöi FFCP-hävittäjähankkeen 9. tammikuuta 2023 solmien sopimuksen Yhdysvaltain hallinnon, Lockheed Martinin ja Pratt & Whitneyn kanssa. Kanada ostaa maan ilmavoimille RCAF:lle 88 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää.

Kanadan hallitus painotti avoimen, reilun ja läpinäkyvän FFCP-hävittäjähankkeen (Future Fighter Capability Project) lopputuloksena sitoutumistaan hävittäjähankintaan. Kanadan ilmavoimien (RCAF, Royal Canadian Air Force) nykyisten 88  CF-188 Hornet -hävittäjän suorituskyky korvataan 88 Lockheed Martin F-35A -hävittäjällä.

"Nykypäivän monimutkaisessa globaalissa ympäristössä Kanada tarvitsee joustavia, ketteriä, erilaisiin odottamattomiin tilanteisiin reagoivia puolustusvoimia. Olemme sitoutuneet varmistamaan, että nykyisillä ja tulevilla hävittäjälentäjillämme on käytössään edistyneimmät järjestelmät tähän tarkoitukseen. Kanadan hävittäjälaivasto edistäää kanadalaisten turvallisuutta ja suojelee yhden maailman suurimman ilmatilan suvereniteettia. Meillä on ilo ilmoittaa, että Kanada on valinnut F-35:n -hävittäjän lentokoneeksi, joka täyttää tämän tärkeän tehtävän", sanoi Kanadan puolustusministeri Anita Anand sopimuksen julkistamistilaisuudessa 9. tammikuuta 2023.

RP09-2017-0025-002Kyseessä on suurin investointi Kanadan ilmavoimiin viimeiseen 30 vuoteen. Kaikkiaan hävittäjät, varusteet, huoltopalvelut ja tukikohtarakenteiden muutokset sisältävän hankinnan hinnaksi arvioidaan 19 miljardia Kanadan dollaria.

Ensimmäisten toimitusten on määrä tapahtua vuonna 2026 ja täysi operatiivinen suorituskyky (FOC, Full Operational Capability) on määrä saavuttaa vuosien 2032 ja 2034 välissä. Kanadan ilmavoimien on määrä lentää uusilla F-35 -hävittäjillä aina 2060-luvulle saakka.

Kanada valmistelee uudelle hävittäjätyypille Cold Laken ja Bagotvillen lentotukikohtia, joissa käynnistyy infrastruktuurin päivittäminen. Aiempien rahoituspäätösten myötä Cold Laken päivityksiin on varattu 9,2 miljoonaa Kanadan dollaria ja Bagotwillen osalta 12,1 miljoonaa Kanadan dollaria. Infrahankkeet käynnistyvät kuluvan vuoden aikana.

LM_FW_FALKanadan hallitus kertoo maan olevan luottavainen siihen, että F-35 on paras hävittäjä kanadalaisille parhaaseen hintaan. Hankintaprosessin viimeistelyvaiheessa Yhdysvaltain hallitus ja Lockheed Martin yhdessä Pratt & Whitneyn kanssa osoittivat onnistuneesti, että sopimus F-35-hävittäjälentokoneiden ostosta täyttää Kanadan suorituskykyvaatimukset, tarjoaa joustavuutta, suojaa riskeiltä ja antaa toimitustakuut.

Kanada on yksi kahdeksasta Joint Strike Fighter -ohjelman (JSF) alkuperäisistä partnerimaista ja ollut hankkeessa mukana vuodesta 1997 lähtien. Muut alkuperäisjäsenet ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Italia, Norja, Tanska ja Australia. Kanadalainen ilmailuteollisuus on myös osa F-35 -hävittäjän tuotantoketjua.

Korkeiden kustannusten pelossa Kanada kuitenkin selvitti vuodesta 2012 lähtien muita vaihtoehtoja vaikka alustava päätös F-35 -hävittäjistä oli tehty vuonna 2010. Lopulta Kanada siis päätyi kuitenkin alkuperäiseen kantaansa eli F-35 -hävittäjien hankintaan.

20-5570_200622aKanada käynnisti FFCP-hankkeen vuonna 2017 ja pyysi tarjouksia vuonna 2019. Maaliskuussa 2022 Kanadan hallitus ilmoitti etenevänsä hävittäjähankkeessa Lockheed Martinin F-35 -hävittäjän kanssa. Toiseksi jäi Ruotsalainen Saab 39 E Gripen -hävittäjä. Boeing F/A-18 Super Hornet jäi kisasta jo aiemmin kuten myös Dassault Rafale ja Airbusin edustama Eurofighter.

"F-35 on maailman paras ja tarjoaa vertaansa vailla olevan yhteensopivuuden Amerikalle, Kanadalle ja muille 15 maalle, jotka ovat valinneet F-35 -hävittäjän. Se muuttaa maailmanlaajuista pelikenttää. F-35 on pelotteen keihäänkärki. Sen läsnäolo varmistaa jatkossakin, että toinen osapuoli valitsee diplomatian aseellisen konfliktin sijaan", sanoi F-35 Joint Program Officen (JPO) ohjelmajohtaja, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraaliluutnantti Mike Schmidt.

Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä lentää nykyisin jo 27 tukikohdasta ympäri maailmaa. Jo yhdeksän valtiota operoi hävittäjillä kotimaasta käsin. Kaikkiaan Lockheed Martin on toimittanut asiakkailleen yli 890 F-35 -hävittäjää. MH

Lue myös: