Lentäjäpulasta kärsivä Ryanair julkisti listat peruutettavista lennoista ja kertoo ottavansa vastuun

EI-DAORyanair peruu seuraavan kuuden viikon aikana päivittäin jopa 50 lentoa. Yhtiöllä on vakava lentäjäpula, kun toistasataa lentäjää on siirtynyt Norwegianin palvelukseen. Peruutukset sotkevat satojen tuhansien matkustajien suunnitelmia. Ryanair julkisti maanantaina listan perutuista lennoista.

Ryanair vähättelee ongelmaa ja kertoo peruvansa ainoastaan kaksi prosenttia päivittäisistä lennoistaan. Kaikkiaan halpalentoyhtiö operoi päivässä noin 2500 lentoa ympäri Eurooppaa. Peruuntuneiden lentojen joukossa ei tällä hetkellä ole Ryanairin lentoja Suomeen.

Lentoja on Ryanairin mukaan peruttu yhtiön suurimmista liikenteen solmukohdista vahinkojen minimoimiseksi. Kyseisiltä lentokentiltä on päivittäin myös ainakin toinen lento tai vaihtoehtoinen reititys kohteeseen. Ryanairin mukaan suurin osa matkustajista saa tilalle toisen lennon samalle tai seuraavalle päivälle.

Irlantilaisoperaattori kertoi 15. syyskuuta peruvansa päivittäin kymmeniä lentojaan mutta vasta 18. syyskuuta se julkisti listat peruttavista lennoita. Ryanairin mukaan yhtiö peruu lentoja parantaakseen täsmällisyystilastojaan, jotka ovat heikentyneet lähes 90 prosentista lähelle 80 prosenttia. Toisena syynä yhtiö peruutusten johtuvan uudenlaisesta tulkinnasta henkilökunnan lomakausista.

"Ryanairilla ei ole lentäjäpulaa. Onnistuimme hienosti kiireisimpään aikaan kesä-elokuussa mutta sotkimme lomatarpeet syys- ja lokakuun osalta, kuun yritimme saada vuoden lomat mahtumaan yhdeksän kuukauden jaksolle. Vaikutus on kertaluontoinen, kun Ryanair siirtyy 1. tammikuuta 2018 takaisin 12-kuukautiseen vuosikäytöntöön", kommentoi Michael O'Leary.

"Peruutukset eivät kosketa 98 prosenttia matkustajistamme", korosti O'Leary lausunnossaan.

Norwegianin antaman lausunnon mukaan yhtiö on kuluneen vuoden aikana palkannut Ryanairilta jo 140 lentäjää. Kaikkiaan Ryanaitilrilta on lähtenyt kuluvan vuoden aikana useita satoja lentäjiä. Työvoima liikkuu usein parempien työehtojen perässä. Lentäjien liikehdintä voi aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia lentojen operointiin.

Ryanairin tilikauden 2017 raportin mukaan sen palveluksessa on maaliskuun lopulla 2017 ollut 4 058 lentäjää. Vuotta aiemmin määrä oli 3 424 ja tilikauden 2015 päättyessä 2 804.

Kaikkiaan Ryanair kuljetti päättyneelle tilikaudella lähes 120 miljoonaa matkustajaa. Perutut lennot vaikuttavatkin satojen tuhansien lentomatkustajien suunnitelmiin ja niiistä aiheutuu operaattorille myös merkittävä kuluerä. EU-lainsäädännön mukaan lentojen peruminen alle 14 päivän varoajan johtaa 250 euron korvaukseen matkustajalle.

Ryanair kertoo noudattavansa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta 261/2004. Se keskee matkustajien lennolle pääsyn epäämistä sekä lentojen peruuttamista tai pitkäaikaisen viivästymisen johdosta annettavaa korvausta. 

Michael O'Leary totesi myös,  että jos Ryanair sotkee asiat se myös hoitaa ne kuntoon eikä vetoa poikkeuksellisiin olosuhteisiin. Korvausten määrä noussee kymmeniin miljooniin euroihin.

Ryanairin peruttujen lentojen listat