Lentomatkustuksen nostalgiaa ja vintage-myyntiä lauantaina Suomen Ilmailumuseolla

museonostalgia16_4Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla järjestettiin lauantaina Aikamatka! Lentomatkustamisen nostalgiapäivä -tapahtuma. Se selvästi kiinnosti, sillä museon pysäköintialue oli lähes täynnä ja sisällä oli mukava kuhina. Paikalla oli niin tavallisia museovieraita, Finnairin, Karairin ja Aeron väkeä sekä vintage-harrastajia.

Tapahtuma liittyi Ilmailumuseon Lentoliikenne nousuun -erikoisnäyttelyyn, joka avautui vuosi sitten. Trafiikki-museoiden jälleenrakennusaikaa käsittelevään Liikkeelle! -näyttelyverkostoon kuuluva Lentoliikenne nousuun on nähtävissä syyskuun 2016 loppuun asti.

museonostalgia16_2Lentomatkustamisen nostalgiapäivässä keskityttiin 40-60-lukuihin. Tarjolla oli entisen lentohenkilöstön kertomuksia lentomatkailuista ja siinä käytetyistä koneista.

Esityksiä pidettiin museokoneiden vierellä. Se toi tunnelmaa, mutta toisaalta esimerkiksi Karairin Douglas DC-3 -koneen vierellä väkeä oli sen verran runsaasti että alue vaikutti hieman ahtaalta.

Museon aulan oli vallannut värikäs vintage-myyntialue (otsikkokuvassa). Paikalla oli useita myyjiä, joiden valikoimissa oli runsaasti erilaisia aikakauden vaatteita ja asusteita sekä myös erilaista esineistöä. Monet myyjät olivat luonnollisesti pukeutuneet vanhoihin vaatteisiin.

Aulassa esiteltiin myös syksyllä ilmestyvää DC-3-kirjaa. Sitä oli mahdollista ennakkotilata. Museon auditoriossa esitettiin vanhoja 50-60-lukujen mainos- ja uutisfilmejä. Iltapäivällä nähtiin Aero eilen ja tänään -elokuva vuodelta 1964.

Tapahtumapäivän musiikillisesta annista vastasi Finnair Pilots’ Big Bandin Combo, joka esiintyi mm. museohallin parvekkeella (kuvassa yllä).

museonostalgia16_1Monet päivän museokävijät näyttivät hyödyntävän Kehäradan Aviapolis-asemaa, jonka eteläiseltä uloskäyntipaviljongilta on vain lyhyt kävelymatka.

Lauantaina pystyi myös hämmästelemään Suomen Ilmailumuseon ympäristössä jatkuvasti tapahtuvia muutoksia. Lähistön uusi hotelli vaikuttaa jo varsin valmiilta.

Viimeisimpänä mullistuksena museon tontin pohjoispuolella oleva metsikkö on kaadettu ja nyt kaivinkoneet muokkaavat sitä (kuva yllä). Pian alueella alkavat Aviapolis-hankkeen seuraavaan vaiheeseen liittyvät rakennustyöt. T.T.

Lue myös: