Iso-Britannia otti käyttöön 14 vuorokauden karanteenin - Finnair mahdollistaa lippumuutoksia

LHR_twr_koronaIso-Britannia otti 8. kesäkuuta käyttöön tiukemmat matkustusrajoitukset, joiden myötä maahan saapuvia odottaa 14 vuorokauden mittainen eristäytyminen karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Finnair mahdollistaa muutoksia jo hankittuihin lentolippuihin matkan suuntautuessa Isoon-Britanniaan.

 

Ison-Britannian hallitus julkisti 22. toukokuuta ottavansa kesäkuun 8. käyttöön uusia matkustusrajoituksia koronaviruspandemian leviämisen rajoittamiseksi.

Kaikkien maahan saapuvien matkustajien tulee täyttää lomake, josta selviää matkustajan yhteystiedot, joista heidät tavoittaa tarvittaessa. Tiedot voi ilmoittaa verkkopalvelun kautta aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa.

Suurempana muutoksena kaikki maahan saapuvat matkustajat joutuvat 14 vuorokauden mittaiseen omaehtoiseen karanteeniin. Sen aikana maan terveysviranomainen voi tavoitella matkustajia ja selvittää onko karanteenia noudatettu.

Karanteenin rikkomisesta seuraa 1000 Englannin punnan sakko tai jopa syyte ja tätäkin suuremmat sakot. Tarvittaessa ulkomaalainen matkustaja voidaan myös poistaa maasta, jos karanteenia ei noudateta. Karanteeniajan jälkeen tulee noudattaa muuta viranomaisohjeistusta, kuten sosiaalisen etäisyyden säilyttämistä.

Maahan saapuvien tulee siirtyä karanteenin omaisiin olosuhteisiin esimerkiksi autolla tai muulla henkilökohtaisella kuljetuksella. Käytännössä sääntöä noudattamalla ei voi mennä työpaikalle, kouluun tai julkisille alueille. Myös taksien ja julkisen liikenteen käyttäminen on kielletty.

 Finnair lentää koronapandemian aikana toistaiseksi Helsinki-Vantaalta Lontoon Heathrow'lle kahdesti päivässä. Suomalaisyhtiön mukaan matkustajan tulee myös varata matkaansa tuloste tai kuvakaappaus lomakkeesta, jossa tiedot on toimitettu Ison-Britannian viranomaisille.

Ison-Britannian rajaviranomainen voi estää pääsyn maahan mikäli säännöksiä ei noudateta ja kyseessä ei ole Britannian kansalainen. Myös tarvittavan lomakkeen täyttämättä jättämisestä seuraa 100 Englannin punnan sakko.

Finnair tarjoaa kesäkuun ajalle lentovarauksen Isoon-Britanniaan kesäkuussa tehneille vaihtoehdoiksi matkan ajankohdan siirtoa, jos matkustaja ei halua kohteeseen karanteenirajoituksen takia matkustaa.

Matkan ajankohtaa on mahdollista siirtää ilman muutoskulua lipun voimassaolon mukaisesti, jos varaus on tehty Finnairin kautta ja se on Finnairin liikennöimälle sekä markkinoimalle lennolle. Uudella lennolla pitää myös olla tilaa ja alkuperäisestä hintaluokasta tuleva mahdollinen hinnan ero on maksettava.

Matkan voi myös perua kokonaan riippuen ostetun lipputyypin säännöistä. Finnairin takaisinmaksupalvelu on ollut koronapandemian takia ruuhkautunut ja toukokuussa yhtiön arvio takaisinmaksusta oli noin kahdeksan viikkoa.

Kyseisiä matkustus- ja maahantulorajoituksia tarkastellaan Isossa-Britanniassa uudelleen kesäkuun lopussa.