Norwegian aloitti mittavan Focus2019-säästöohjelman parantaakseen yhtiön taloudellista tilaa

Norwegian_dreamliner_nose_1Norwegian Air Shuttle ASA (Norwegian) avasi taloudellisia näkymiään aloittamalla mittavan Focus2019-säästöohjelman. Kovaa vauhtia laajentunut yhtiö on tehnyt myös useita muutoksia reittivalikoimaan ja kapasiteettiin vastatakseen kilpailutilanteeseen. Muutosten on määrä parantaa yhtiön asemia taloudellisesti vuoden 2019 alusta lähtien.

Norwegianin Focus2019-säästöohjelman on määrä tuoda yhtiölle kahden miljardin Norjan kruunun eli noin 200 miljoonan euron säästöt vuoden 2019 aikana. Useita säästökohteita on yhtiön mukaan jo löydetty. Lisäinfoa on luvassa yhtiön vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen tulosinfon myötä.

Norwegian_737_tails_1Norwegian on laajentanut toimintaansa rajusti. Kaukolennot yhtiö aloitti vuonna 2013 ja sen kaukoliikennelaivasto on kasvanut lyhyessä ajassa jo yli 30 koneeseen. Määrä vastaa jo lähes Finnairin ja SAS:n kaukoliikennelaivastojen yhteistä kokoa. Ne ovat lentäneet kaukolentoja vuosikymmenten ajan.

Viimeisin Norwegianin suurempi laajentumishanke on ollut lentojen aloittaminen Argentiinassa ja niihin liittyen myös kaukolennot Argentiinaan.

Yhtiön kaukolentotoimintaa on haitannut Boeing 787 Dreamliner -koneiden Rolls-Royce -moottoreiden ongelmat. Niiden takia koneet ovat joutuneet seisomaan asematasolla ilman moottoreita ja kalustoa on korvattu jopa vuokratulla Airbus A380 -koneella.

Norwegian_Dreamliner_glider_1Norwegian kertoo myös päässeensä ratkaisuun moottoriongelmista Rolls-Roycen kanssa ja sillä on yhtiön mukaan positiivinen vaikutus vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen tulokseen. Sopimuksen yksityiskohtia Norwegian ei avaa.

Jatkuvasti uusia koneita käyttöönottava yhtiö kertoo myös varmistaneensa maksukykynsä vuoden 2019 ensimäisen neljänneksen aikana vastaanotettavien koneiden osalta. Norwegian on myös tehnyt uudelleen järjestelyjä yhden Dreamlinerin rahoituksen osalta, jota tuo sille joulukuussa vielä noin 27 miljoonan euron säästön.

Yhtiön mukaan kiinnostus sen käyttämiä ja tilaamia koneita kohtaan on ollut kasvussa. Myyntilistalla on yli 100 konetta, joiden mukana on myös A320neo-koneita. Osoituksena tästä Norwegian kertoo tehneensä aiesopimuksen kahden koneen toimituksesta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Lisäksi käynnissä ovat keskustelut konelaivaston uudenlaisesta yhteisomistuksesta.