Norwegianin perustaja Bjørn Kjos jättää konsernijohtajan tehtävät - uusi toimitusjohtaja hakuun

photo(1)Norwegianin konsernijohtaja 72-vuotias Bjørn Kjos jättää tehtävänsä, mutta jatkaa Norwegianin johdon neuvonantajana. Väliaikaisesti halpalentoyhtiön johtoon nimitettiin Geir Karlsen. Norwegianin hallituksen puheenjohtaja Niels Smedegaardin kerrotaan myös ottavan aktiivisemman roolin yhtiön johtamisessa.

17 vuoden jälkeen johtopaikalta väistyvä Kjos, on yksi Norwegian Air Shuttlen perustajista. Hänen kaudellaan Norwegian kasvoi 130 henkeä työllistäneestä neljän koneen operaattorista yhdeksi johtavaksi halpalentoyhtiöksi maailmassa.

Aiemmin kuusi vuotta hävittäjälentäjän tehtävissä toiminut Kjos on toiminut Norwegianin toimitusjohtajana vuodesta 2002 lähtien. Hän on ollut myös hallituksen puheenjohtajana vuosina 1993-1996 sekä Boeing 737 operaatioiden aloittamisen aikaan vuonna 2002.

Norwegian_Dreamliner_glider_1Vuonna 2007 Norwegian Air Shuttle osti Finnairilta Ruotsissa toimivan halpalentoyhtiö FlyNordicin. Kauppojen myötä Norwegian nousi Pohjoismaiden suurimmaksi halpalentoyhtiöksi.

Norwegian on kohtannut merkittäviä haasteita laivastonsa osalta. Ensimmäisenä halpalentoyhtiönä kaukoliikenteensä haasteita ovat tuoneet Boeing 787 Dreamliner-koneiden toimitusongelmat sekä myöhemmin ilmenneet moottoriongelmat.

Norwegian_MAX_HELOmat hankaluutensa ovat tuoneet myös kahdeksantoista maadoitettua Boeing 737 MAX -konetta. Ne ovat noin kymmenen prosenttia yhtiön kapearunkolaivastosta. Koneista kolme seisoo Suomen lentoasemilla Helsinki-Vantaalla ja Kittilässä.

MAX-koneiden maadoitus oli myös merkittävä takaisku talousasioissa kamppailevan Norwegianin tuloksen teossa.

Nykyisin Norwegiain palkkalistoilla on yli 11 000 työntekijää ja laivastossa on 162 lentokonetta. Kaukolennot yhtiö aloitti vuonna 2013 ja nyt sillä on kaukoliikennekoneita merkittävästi enemmän kuin Finnairilla tai SAS:llä. Norwegian laivasto koostuu Boeing 737-800, -MAX ja Boeing 787 Dreamliner -koneista. Niiden keski-ikä on vain 3,8 vuotta.

Toimitusjohtajan tehtävät vastaanottanut Geir Karlsen toimii positiolla vain väliaikaisesti ja uuden pysyvän toimitusjohtajan rekrytointi on jo aloitettu. Kjosin on jo pitkään odotettu jättävän tehtävänsä. Norwegianin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2010 toiminut toinen perustajajäsen Bjørn Kise jätti tehtävänsä jo aiemmin kuluvan vuoden aikana.