Norwegianin ruotsalaiset ja tanskalaiset lentohenkilökuntaa työllistävät tytäryhtiöt konkurssiin

Norwegian_737_HELNorwegian on perunut lähes kaikki lentonsa ja samaan aikaan sille tulee merkittäviä henkilöstökustannuksia useista maista. Nyt Norwegianin lentäjiä ja matkustamohenkilökuntaa Ruotsissa ja Tanskassa työllistävät neljä tytäryhtiötä on haettu konkurssiin. Irtisanotut sopimukset eri toimijoiden kanssa koskevat myös Suomea. Kaikkiaan reilut 4700 työntekijää menettää konkurssissa työpaikkansa.

Koronapandemian seurauksena asetetut valtiolliset matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi turismiin ja lentoliikenteeseen, joka on melkein täysin keskeytetty. Toimilla on kovat vaikutukset lentoyhtiöihin.

Norwegian on pyrkinyt tekemään toimia vähentääkseen kustannuksia. Kyseiset toimet eivät ole olleet riittäviä, joka on johtanut nyt Norwegian neljän tytäryhtiön konkurssihakemukseen. Näillä toimilla ei ole vaikutuksia emoyhtiö Norwegianiin eikä norjalaisiin lentäjiä ja matkustamohenkilökuntaa työllistäviin tytäryhtiöihin.

Konkurssiin on haettu Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS ja Norwegian Air Resources Denmark LH ApS. Päätös toimista tehtiin 20. huhtikuuta 2020, kun Norwegian ei saanut vastakaikua Ruotsin eikä Tanskan valtioilta.

Norwegian on myös päättänyt sopimuksensa OSM Aviationin ja Risworthin kanssa, jotka tarjoavat miehistöjään Norwegianin operointiin. Kyseisten yhtiöiden työntekijät lentävät Ruotsissa, Espanjassa, Englannissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Konkurssiin haetut tytäryhtiöt ja irtisanotut sopimusyritykset työllistävät Norwegianille 1571 lentäjää ja 3134 matkustamohenkilökunnan jäsentä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Espanjassa ja Englannissa sekä Yhdysvalloissa.

Noin 700 lentäjää ja 1300 matkustamohenkilökunnan jäsentä jää edelleen yhtiön palvelukseen Norjassa, Ranskassa ja Italiassa.

Ruotsissa ja Tanskassa ei ole mahdollista lomauttaa työntekijöitä vastaavasti kuin Suomessa tai Norjassa. Näistä viimeisimmän osalta Norwegian on käyttänyt lomautustoimia vähentääkseen työvoimakuluja.

Toimilla ei ole vaikutusta lentoyhtiö Norwegian Air Swedeniin. Norwegianilla on Ruotsissa 54 ilma-alusta maan rekisterissä, joita operoidaan ruotsalaisyhtiön kautta. Norwegian ei ole lentänyt lentoja Ruotsissa tai Tanskassa useisiin viikkoihin. Myös Suomen osalta lennot on keskeytetty.

Lentoyhtiöiden kulut koostuvat erityisesti polttoainekuluista, henkilöstökuluista sekä mahdollisista lentokoneiden leasingvuokrista. Polttoainekulut ovat painuneet lähelle nollaa, kun koneet ovat maassa. Muut kulut sen sijaan juoksevat edelleen.

Lue myös: