Ohjelmajohtaja Puranen: HX-hankkeen sääntöjä muutettiin - läpinäkyvyys vaatii järeitä toimia

HX_puranen_HNSuomen HX-hävittäjähanke on edennyt valmistelemaan vuoden 2020 lopulla valmistajille lähetettävää lopullista ns. BAFO-tarjouspyyntöä (Best and final offer). Samalla esiin on noussut konsulttikohu, jonka seurauksen HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen avaa konsulttitoimintaa blogissaan.

HX-hankkeessa on alusta asti panostettu puolueettomuuteen sekä hankkeen läpinäkyvyyden, joka on saanut jopa kansainvälisen median ihmettelemään avoimuutta. Tämä tie ei kuitenkaan vaikuttanut kantavan loppuun saakka vaan puolustusministeriö otti käyttöön järeämpiä toimia konsulttikohun seurauksena.

Puolustushallinnon edustajien ja ulkopuolisten konsulttien HX-hanketta koskevat tapaamiset lopetettiin puolustusministeri Antti Kaikkosen päätöksellä 17. huhtikuuta 2020.

"HX-hankkeen alkuperäisen suunnitelman mukaan ulkopuolisten konsulttien yhteydenpito puolustushallinnon johtoon ja HX-hankkeen henkilöstöön oli tarkoitus lopettaa lopullisen tarjouspyynnön lähettämisen jälkeen syksyllä 2020", kirjoittaa ohjelmajohtaja Puranen blogissaan.

"Asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan. HX-hankkeen alussa valittu läpinäkyvyyden tie ei kantanut loppuun asti. Vaadittiin järeämpiä toimia.  Hankkeen sääntöjä päätettiin muuttaa etuajassa", toteaa Puranen.

"Lähtökohtana on koko ajan ollut, että hankkeessa neuvotellaan vain varsinaisten tarjoajien ja tarjoajamaiden hallintojen kanssa. Puolustushallinnon toimintaa tuntevat konsultit ovat auttaneet tarjoajia tarjousten koostamisessa", jatkaa Puranen.

"On totta, että  kenraali Jarmo Lindberg on nähnyt yhteenvedon alustavista tarjouksista. HX-hanke on kuitenkin edennyt paljon hänen komentajakautensa jälkeen. Hänellä ei esimerkiksi ole tietoa tarkennetuista tarjouspyynnöistä, tarkennetuista tarjouksista tai testaus- ja todennustapahtuma HX Challengen tuloksista. Lisäksi alustavien tarjoustietojen hyödyntäminen on lailla kielletty", kommentoi Puranen tapausta, josta kohu nousi.

Ohjelmajohtaja kertoo itse tavanneensa konsultteja säännöllisesti pääosin heidän aloitteestaan. Kaikki konsultit on myös kutsuttu pariin otteeseen tilannekatsaukseen puolustusministeriöön. Kyseisissä tilaisuuksissa käsitellyt tiedot ovat olleet julkisia.

Kaikilla HX-hankkeessa mukana olevilla tarjoajilla on ollut listoillaan merkittävässä asemassa olleita virkamiehiä tai poliitikkoja. Heidän salassapito- ja vaitiolovelvollisuudet ovat edelleen voimassa vaikka karenssisopimus olisi päättynyt. Vatiolovelvollisuuskin jatkuu niin kauan kuin tieto on salassapidettävää myös virkasuhteen päättymisen jälkeen.

"Minulla ei ole mitään syytä epäillä, että eläkkeelle siirtyvät virkamiehet rikkoisivat lakia ja käyttäisivät virkaurallaan saamia tietoja väärin", täsmentää Puranen blogissaan.

"Olisi ehkä paikallaan, että eri konsulttitahot avaisivat itse tekemisiään vähentääkseen toiminnan ympärillä vallitsevaa salamyhkäisyyttä", toivoo Puranen.

"Me toimimme sen eteen, että kilpailu pysyy reiluna loppuun saakka", päättää Puranen

HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Purasen blogi: HX-hankkeen sääntöjä muutettiin

Lue myös: