Örnsköldsvikin etätorni on palvellut jo vuoden - RTS-palvelu laajenee jopa seitsemälle ruotsalaiskentälle

RTC_tyopiste_1Ruotsin Örnsköldvikissä avattiin vuosi sitten 21. huhtikuuta maailman ensimmäinen Remote Tower eli etätornikenttä. Remote Tower Services (RTS) -palvelua ollaan laajentamassa seuraavaksi Sundsvalliin ja Linköpingiin. Niiden lisäksi käynnissä selvitystyö viiden muun ruotsalaiskentän mahdollisesta siirtämisestä etätornipalvelun piiriin.

Örnsköldvikin lennonjohto siirsi vuosi sitten 21. huhtikuuta 2015 toimintavastuun Sundsvallin uudelle etätornikeskukselle. Lennonjohtopalvelua annetaan siis toiselta paikkakunnalta erityisen kamera- ja sensoripaketin avulla. Ruotsin ensimmäinen etätornikeskus eli Remote Tower Center sijaitsee Sundsvallin lentokentällä.

Maailman ensimmäisen viranomaishyväksytyn etätorniratkaisun on valmistanut ruotsalainen puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab.

RT_3Ruotsin ilmailuviranomaisen LFV:n mukaan Örnsköldsvikissä on vuosittain 4000-5000 operaatiota. Suunnitelmien mukaan toimintaa ollaan laajentamassa vuoden 2017 aikana Sundsvallin ja Linköpingin lentokentille. Sundsvallissa vuosittaisia operaatioita on noin 15 000.

LFV ja lennonvarmistuspalveluita Ruotsissa tarjoava Swedavia ovat solmineet aiesopimuksen, jonka myötä tutkitaan mahdollisuuksia liittää viisi muutakin ruotsalaiskenttää etälennonjohtopalvelun piiriin. 

RT_4Viisi selvitystyön piiriin kuuluvaa lentoasemaa ovat Malmö, Visby, Östersund, Umeå ja Kiiruna. Niiden osalta etätornikeskus tulisi mahdollisesti sijaitsemaan Tukholman Arlandan lentokentällä.

LFV:n ja Swedavian aisopimus mahdollistaa laajan selvitystyön käynnistämisen etätornipalveluiden toteuttamisesta Swedavian lentokentillä. Muutoksia palvelutavassa tehtäisiin aikaisintaan vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Artikkeli: Etätornipalvelu muuttaa lennonjohtomailmaa - lähes kaikki pysyy kuitenkin ennallaan

Lue myös: