Peter ”Starbutt” Fällen lentää Saab Gripen C -hävittäjällä elokuisessa Kaivari 21 -lentonäytöksessä

K1_GR_1Ruotsin ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Helsingin Kaivopuistossa elokuussa 2021 järjestettävään Kaivari 21 -lentonäytökseen. Luvassa on kahden Saab 39 C Gripen -hävittäjän vierailu Suomen, joista toinen nähdään Helsingin edustalla  Peter ”Starbutt” Fällenin komentamana.

Ruotsin ilmavoimien Saab 39C Gripenit saapuvat Helsinki-Vantaalle Såtenäsistä Skaraborgin F7-lennostosta, joka sijaitsee Etelä-Ruotsissa. Esityslentäjinä toimivat majurit Peter Fällen ja Henrik Björling, joista molemmat ovat esiintyneet Suomessa myös aikaisemmin.

 Saab-Gripen-havittajat”Ruotsin ilmavoimien Gripen C on osallistunut jokaiseen Suomen päänäytökseen vuodesta 2013. Tuolloin Peter Fällen esiintyi Gripenillä itse asiassa ensimmäistä kertaa Suomessa Lappeenrannan lentonäytöksessä",  toteaa tapahtumajärjestäjän HX-koordinaattori Antti Jouppi.

"Kaivari 21 -näytöksessä esityslennon lentää Fällen ja Björling toimii varaesityslentäjänä ja valvojana. He vuorottelevat esityslentäjänä ja valvojana eri näytöksissä. Kaivopuiston lentonäytöksessä esiintyvä kone antaa hyvän kuvan suomalaiselle yleisölle Gripenin liikehtimiskyvystä ohjaajan käskyttäessä sitä katsojien edessä”, jatkaa Jouppi.

SAAB_Gripen_takeoff_1Gripen C -hävittäjän vauhdikas ohjelma on näyttävä ja sitä on perinteisesti tehostettu savuilla. Lisäksi näytöslennoille on käytetty myös omasuojaheitteitä. 

Saab tarjoaa Suomen ilmavoimille HX-hankkeessa uusinta Saab 39 E Gripen -hävittäjää. Kyseinen hävittäjä vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa ja ulkomailla kesällä 2020, kun se nähtiin yllätysvieraana Kauhavan lentonäytöksessä.Kaivari 21 - elokuussa yksi lentonäytöspäivä ja kaksi maanäyttelypäivää

Kaivari_21_uusi_juliste Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

Kaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantaina 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina 7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

Kaivari 21 -lentonäytöksen esiintyjiä julkistetaan vähitellen. Taivaalla nähdään kuitenkin valtaosa HX-ehdokkaiden hävittäjistä ja tulonsa on jo vahvistanut Eurofighter ja Dassault Aviation.

Yksi pääesiintyjistä on Ranskan ilmavoimien Armée de l’Air et de l’Espacen taitolentoryhmä Patrouille de France. Nyt luvassa on siis myös Gripen C -hävittäjän sooloesitys Ruotsin ilmavoimilta.

Lentonäytösohjelmassa ovat mukana myös mm. historiallinen Douglas DC-3 sekä Suomeen vast'ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

 Kaivari_ilmakuvaLentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat todennäköisesti pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutetun Kaivarin lentonäytöksen tavoin.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

Lue myös: