Pipistrel Velis Electro on maailman ensimmäinen tyyppihyväksytty sähkölentokone

VelisElectroEuroopan ilmailuviranomainen EASA myönsi 10. kesäkuuta tyyppihyväksynnän kaksipaikkaiselle Pipistrel Velis Electro -koulukoneelle. Kyseessä on maailman ensimmäinen tyyppihyväksytty sähkölentokone.

Vuodesta 2007 lähtien sähkölentokoneiden kehitystyötä ja erilaisia sähkömoottoroituja pienlentokoneita valmistava slovenialainen Pipistrel sai tyyppihyväksynnän Velis Electro -sähkölentokoneelleen, joka on suunniteltu lentokoulutuskäyttöön. Pipistrel on johtava pienten lentokoneiden suunnittelija sekä valmistaja, joka on erikoistunut sähkölentokoneisiin.

"Tämä on jännittävä läpimurto. Kyseessä on ensimmäinen EASA:n tyyppihyväksymä sähkölentokone, mutta ei varmasti viimeinen, sillä ilmailuala ottaa käyttöön uutta teknologiaa vähentääkseen päästöjä sekä tukeakseen kestävää kehitystä", iloitsi EASA:n johtaja Patrick Ky.

VelisElectro_ohjaamoUuden lentokoneen tyyppihyväksyntä valmistui alle kolmessa vuodessa Pipistrelin ja EASA:n läheisen yhteistyön seurauksena. Toimijoiden yhteinen päämäärä oli uuden lentokonetyypin turvallisuuden varmistaminen.

Menettelyn aikana saatiin myös merkittävää kokemusta, joka tukee sähkölentokoneiden tyyppihyväksyntätoimia jatkossakin.

Maailman ensimmäisen tyyppihyväksytyn sähkölentokoneen Pipistrel Velis Electron voimalinjana on E-811-268MVLC -moottori. Se sai EASA:n tyyppihyväksynnän 18. toukokuuta 2020.

Voimalinja on kokonaan nestejäähdytetty akusto mukaanlukien. Tyyppihyväksyntämenettelyn aikana turvallisuus on varmistettu mm. kahden litium-ioni akun ns. thermal runaway -ilmiön varalta sekä onnettomuustilanteiden osalta.

VelisElectro_akutTurvallisuutta on kehitetty mm. sijoittamalla toinen akku koneen eturunkoon ja toinen takarunkoon.

Pipistrelin mukaan Velis Electron voimalinjan osien elinkaari on yli kaksinkertainen edellisen sukupolven sähkölentokoneisiin verrattuna.

Velis Electron toiminta-aika on valmistajan mukaan jopa 50 minuuttia, jonka jälkeen käytössä on VFR-toimintaa vaadittava toiminta-aikareservi. Sähkölentokoneen maksimi lentoonlähtöpaino on 600kg ja hyötykuormaa se voi kuljettaa 172 kg. Suorituskyky mahdollistaa lentoonlähdön alle 250 metriseltä kiitotieltä ja 50 jalan esteen ylitys onnistuu noin 450 metrin kiitotieltä.

Pipistrel toimittaa ensimmäiset 31 Velis Electro -sähkölentokonetta asiakkailleen seitsemään eri maahan vuoden 2020 aikana. Avausasiakas on sveitsiläinen AlpinAirPlanes GmbH.

Yhtiön tuotevalikoimassa on myös kolme muuta sähkölentokoneversiota. Ne ovat Taurus Electro, Alpha Electro ja Alpha electro LC. Myös Suomessa on yksi Pipistrelin valmistama sähkölentokone. Kyseessä on Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Electro -ultrakevyt eli OH-U682.