Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati tuo myös 14 ilma-alusta Helsingin ylle 4. kesäkuuta 2022

Paraati17_kalusto_5Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4. kesäkuuta 2022 Helsingissä. Ohjelmassa on paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin teemana on Valmiutta joka hetki – Puolustusvoimat Suomen turvana, ja siihen osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatiin osallistuu joukkoja yhteensä yli 1 600 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto.

Lippujuhlanpäivän paraatin ottaa vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen. Kenttähartauden pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö, ja paraatijoukkoja komentaa maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki. 

Paraati17_kalusto_4Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Senaatintorilla. Joukot ryhmittyvät Senaatintorille kello 11.15 alkaen. Myös ohimarssin ajoneuvot miehistöineen ovat mukana katselmuksessa. Ajoneuvot ryhmitetään Senaatintorille  illalla 3. kesäkuuta.

Ohimarssi alkaa kello 13.30 Mannerheimintiellä Simonkadun–Kaivokadun tasalta ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Musiikkitalon edustalla.

Ensimmäistä kertaa paraatitapahtumassa nähdään myös Maavoimille hankittu uusi esisarjan panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo. 

Paraati17_kalusto_1Ohimarssiin osallistuu myös viranomaisten yhteinen koiraosasto. Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Helsingin alueella.

Kansalaistorilla on Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen koko päivän kestävä kalustonäyttely.  Kalustonäyttelyssä voi tutustua tarkemmin ohimarssissa nähtävään kalustoon. Eteläsatamassa on nähtävillä Merivoimien aluksia ja muiden viranomaisten alus- ja venekalustoa.

Päivä huipentuu Kansalaistorilla Puolustusvoimien kesäkiertueen konserttiin, jossa esiintyvät llmavoimien Big Band solistinaan Heikki Silvennoinen, Kaartin Combo solistinaan Souls of Women sekä Varusmiessoittokunnan Show Band.

Paraatin järjestelyistä vastaa Kaartin jääkärirykmentti. Yleisölle paraatin juontaa tubettaja Jalmafi, reservin vänrikki Jalmari Karvinen.

Lippujuhlanpäivän paraatialue on lentokieltoaluetta ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi.


Paraatipäivän ohjelma

kello   
8.00 Juhlallinen lipunnosto Päävartiossa (Meritullintori 2)
9.00 Seppeleenlaskutilaisuus Hietaniemessä
10.00 Juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa
10–19 Kalustonäyttely Kansalaistorilla
10–19 Aluksia nähtävänä Eteläsatamassa
11.15 alkaen Paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Senaatintorilla
12.00 Paraatikatselmus Senaatintorilla
13.30 Ohimarssi Mannerheimintiellä
16–19 Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti Kansalaistorilla


Puolustusvoiman lippujuhlanpäivän paraati järjestettiin Helsingissä edellisen kerran vuonna 2017. Paraati on jouduttu perumaan koronaviruspandemian seurauksena vuosina 2021 ja 2020.  Näyttävä eripuolilla Suomea järjestetty ilmaparaati korvasi tapahtuman vuonna 2020. Edellisen kerran lippujuhlan päivän paraati järjestettiin Rovaniemellä vuonna 2019.

Paraati vaikuttaa Helsingin liikenteeseen

Paraatijärjestelyt aloitetaan tapahtumapaikoilla 3. kesäkuuta aikana. Yleisöä pyydetään saapumaan 4. kesäkuuta tapahtumapaikoille hyvissä ajoin ja huomioimaan, että paraati vaikuttaa liikennejärjestelyihin laajasti Helsingin keskustan alueella.

Ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja alueista varataan kokonaisuudessaan paraatikäyttöön.

Suurimmat muutokset liikenteessä ja pysäköinnissä näkyvät Senaatintorilla ja sen ympäristössä: Mariankadulla, Kirkkokadulla ja Mannerheimintiellä sekä Mäntymäen kentällä ja Kansalaistorilla.

Yleisön ja marssijoukkojen turvallisuuden ja tapahtumajärjestelyjen vuoksi tapahtuma-alueilla suljetaan katuja ajoneuvoliikenteeltä, ja lisäksi Kruununhaan alueella on voimassa pysäköintikieltoja. Liikennerajoitukset puretaan mahdollisimman pian tapahtuman päätyttyä.

 

Pysäköintiä sekä liikennettä rajoitetaan Kruununhaan alueella 3.6. kello 6.00 – 4.6. kello 15.00 välisenä aikana. Rajoitukset kohdistuvat erityisesti Mariankatuun, Unioninkatuun, Snellmaninkatuun sekä Kirkkokatuun. Alueelle asetetaan pysäköinnin rajoittamista osoittavat merkit.

 

Pysäköintiä rajoitetaan lisäksi 3.6. kello 6.00 – 4.6. kello 21.00 Mäntymäen kentän pysäköintialueella.

 

Kirkkokatu, Unioninkatu, Snellmaninkatu ja Aleksanterinkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä 4.6. kello 10.30-15.

Mannerheimintie ja Helsinginkatu suljetaan liikenteeltä ohimarssireitin väliseltä matkalta 4.6. kello 12.00–15.00 väliseksi ajaksi, ja ajoyhteys Simonkadun ja Kaivokadun väliltä Mannerheimintien yli suljetaan kello 12.

Ohimarssi alkaa kello 13.30 Mannerheimintiellä Simonkadun-Kaivokadun tasalta ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Musiikkitalon edustalla.

Ohimarssi vaikuttaa Mannerheimintiellä suojateiden käytettävyyteen välillä Aleksanterinkatu – Töölönlahdenkatu. Jalankulkijoiden turvallisuuden takaamiseksi, ohimarssin aikana suljettujen tieosuuksien ylittäminen sekä niillä liikkuminen on kielletty. Kiertoteinä voi käyttää Mannerheimintien alittavia yhteyksiä esim. rautatieaseman ja Forumin välillä.

Sotilaspoliisi ja poliisi ohjaavat liikennettä alueella keskeisissä risteyksissä.

Ohimarssi päättyy Mäntymäenkentälle, josta moottoroidut paraatijoukot aloittavat paluumarssit kotivaruskuntiin. MH

Päivitys: Lisätty tiedot liikennejärjestelyistä.

Lue myös: