Qatar Airwaysin ja Airbusin välinen kiista syvenee - Airbus perui 50 A321neo-koneen tilauksen

pinnoite_1Qatar Airwaysin ja lentokonevalmistaja Airbusin kiista A350 XWB -koneiden pinnoiteongelmista ja niiden korjaamisesta syvenee entisestään. Osapuolten edetessä kohti oikeussalia on Airbus perunut Qatar Airwaysin kanssa solmitun tilaussopimuksen 50 Airbus A321neo -koneesta. Qatar Airways puolestaan julkaisi videon, jossa se esittelee pinnoitevaurioita.

Qatar_A350900_1Qatar Airways on ottanut Airbus A350 XWB -laajarunkokoneita pois liikenneohjelmasta sekä kieltäytynyt vastaanottamasta uusia koneyksilöitä. Tällä hetkellä lentokiellossa on 21 qatarilaisyhtiön A350 -konetta joita sillä on laivastossaan kaikkiaan 53 kappaletta. Syynä ovat komposiittirakenteisen lentokoneen pinnoiteongelmat, joiden ratkaisuista osapuolet eivät ole päässeet sopuun.

Komposiittirunkoisen  Airbus A350 -koneen pinnalla on salamaniskuilta suojaava metalliverkko, joka laajenee ja supistuu lämpötilan vaihdellessa. Samainen ilmiö ei kuitenkaan vaikuta komposiittirunkoon. Lämpötilanvaihtelusta johtuva pinnoitteen liian aikainen kuluminen on tuonut joissain tapauksissa esiin kyseisen lentokoneen pinnalla olevan verkon. Airbusin mukaan ongelman juurisyy on tiedossa ja ratkaisua siihen kehitetään.

Pinnoite_2Vastaavia pinnoiteongelmia on myös ainakin viiden muun lentoyhtiön koneissa Finnair mukaanlukien. Mikään muu yhtiö ei ole ottanut koneita pois liikenneohjelmasta. Airbusin mukaan kyseessä on kosmeettinen ongelma eikä myöskään Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ole vaatinut suurempia toimenpiteitä asiassa.

Qatar Airways hakee oikeudessa 618 miljoonan Yhdysvaltain dollarin kompensaatiota Airbusilta kyseisen ongelman seurauksena sekä päiväkohtaisesti neljää miljoonaa dollaria, kunnes kiista on ratkaistu.

Airbus puolestaan vetäytyi Qatar Airwaysin kanssa tekemästään 50 Airbus A321neo -kapearunkokonetta sisältävästä kaupasta. Qatar Airwaysin oli määrä avata uusilla koneilla reittejä eri puolille maailmaa. Lentoyhtiön piti vastaanottaa kapearunkokoneet kiistasta huolimatta.

pinnoite_4Pinnoite_3

 

 

 

 

 

Päivitys kello 21.00: lisätty video.

Lue myös: