Raytheon toimittaa uuden sukupolven sensorit Lockheed Martin F-35 -hävittäjään

LM_DAS_kone_ja_kyparaLockheed Martin valitsi Raytheonin kehittämään ja toimittamaan uuden sukupolven DAS (Distributed Aperture System) -järjestelmän F-35 Lightning II -hävittäjään. Kyseessä on ohjaajalle 360-asteen kuvan luova kamera- ja sensorijärjestelmä. Uudistus parantaa koneen suorituskykyä ja alentaa kustannuksia.

 

LM_DAS_sensori F-35:n DAS-järjestelmä kerää reaaliaikaista korkearesoluutiokuvaa kuudella elektro-optisella sensorilla. Niiden avulla luotu kuva ympäristöstä näytetään lentäjän kypärän visiiriin.

Kyseinen järjestelmä mahdollistaa lentäjälle esteettömän ja tarkan näkymän koneen ympärille ikään kuin sen rungon läpi niin päivällä kuin yöllä.

Kyky havaita ja seurata uhkia mistä kulmasta tahansa parantaa F-35 lentäjän tilannetietoisuudesta taistelukentällä.

LM_DAS_kypara_ja_lentajaRaytheonin uusi DAS-järjestelmä integroidaan F-35 tuotantoon Lot 15 -erästä lähtien, jonka osalta toimitusten on määrä alkaa vuonna 2023. Kuluvan vuoden aikana valmistetaan Lot 10 -erän koneita.

Uudistuksen odotetaan tuovan koneohjelmalla yli kolmen miljardin kustannussäästöt, jotka saadaan yksikkö- ja ylläpitokustannuksista. Uusi järjestelmä tuo myös epäsuoria vaikutuksia helpottuneen huoltominnan vaatimusten osalta.

IMG_20180615_064813Merkittävimmät parannukset ovat kuitenkin parantunut luotettavuus, jonka Lockheed Martin kertoo olevan viisinkertainen. Myös suorituskyvyn kerrotaan kaksinkertaistuvan.

"F-35 näkee ja havaitsee kaiken ja IR-sensoreiden avulla yölento on kuin päivälento. Olo on kuin Tony Starkilla Iroman -puvussa", kehuu Flynn.

F-35:n nykyisen AN/AAQ-37 DAS-järjestelmän on toimittanut Northrop Grumman. Ensimmäisten DAS-järjestelmän versioiden lentäjälle esitetyssä kuvassa oli viiveitä, jonka lisäksi kuva saattoi vilkkua.

LM_DAS_simuVanhempien koneiden päivitettävyys saattaa olla merkittävän kallista ja tulevaisuudessa koneista olisikin siis kahta erilaista järjestelmäversiota.

Lockheed Martin on toimittanut jo 300 F-35 Lightining II -hävittäjää. Kaikkiaan hävittäjistä on tilauksia jo yli 3000. Konetyyppi on mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky.

 

LM_DAS_sensori_2

Lue myös: