Ryanair etenee kohti historiansa suurinta Boeing-tilausta - ostaa jopa 300 Boeing 737 MAX 10 -konetta

Ryanair_MAX10_1Boeing ja Ryanair julkistivat aikeet jättikaupasta, joka tarkoittaisi halpalentoyhtiölle mittavia kasvumahdollisuuksia Boeingin 737 MAX -koneiden suurimmalla versiolla. Kaikkiaan jopa 300 matkustajakonetta sisältävä tilaus mahdollistaa Ryanairin matkustajamäärän kasvun 80 prosentilla nykyisestä vuoteen 2034 mennessä.

Nyt tehty Boeing 737 MAX 10 -koneita koskeva ostosopimus täydentää yhtiön laivastoa. Uudet MAX 10 -koneet mahdollistavat liiketoiminnan kasvun lisämatkustajapaikoilla ja pudottavat polttoainekustannuksia ja päästöjä per istuinpaikka entisestään. Boeing 737 MAX 10 on suurin MAX-sarjan kone tähän mennessä ja se mahdollistaa jopa 228 matkustajapaikkaa kapearunkokoneessa.

Kyseessä olisi toteutuessaan Ryanairin historian suurin ja sisältäisi 150 Boeing 737 MAX 10 -konetta sekä optiot 150 lisäkoneeseen. Toteutuessaan täydessä laajuudessa kaupan arvo olisi listahinnoin yli 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kyseessä on samalla historian suurin kauppa, jonka irlantilaisyhtiö on ostanut Yhdysvaltain markkinoilta.

Ryanairin laivasto on viime aikoina kasvanut 197-paikkaisilla Boeing 737-8-200 -koneilla, joita halpalentoyhtiö on nimittänyt jopa Gamechangereiksi. Ne ovat tuoneet pandemian jälkeen merkittävää kasvua Ryanairille kovan kysynnän keskellä.

"Nämä uudet polttoainetehokkaat ja vihreää teknologiaa hyödyntävät lentokoneet tarjoavat 21 prosenttia enemmän matkustajapaikkoja, käyttävät 20 prosenttia vähemmän polttoainetta ja ovat 50 prosenttia hiljaisempia kuin Boeing 737 NG -koneet", sanoi Ryanair-konsernin toimitusjohtaja Michael O'Leary.

Ryanarin ostosopimukseen kuuluvista koneista noin puolet tulee vanhempien matkustajakoneiden korvaajiksi ja loput 150 lentokonetta tulevat hallittavan kasvun tarpeisiin. Ensimmäiset uudet MAX 10 -koneet on määrä toimittaa Ryanairille tilakauden 2027 aikana.

Ryanairin tavoitteena on kuljettaa vuosittain yli 300 miljoonaa matkustajaa vuoteen 2034 mennessä. Tämä tarkoittaisi 80 prosentin kasvua vuosittaiseen matkustajamäärään, joka oli maaliskuussa 2023 päättyneellä tilikaudella noin 168 miljoonaa matkustajaa. 

"Tämä tilaus ja jäljellä olevat Gamechanger-toimitukset tulevat luomaan 10 000 uutta työpaikkaa ilmailualalla seuraavan vuosikymmenen aikana", jatkoi O'Leary.

"Boeingin ja Ryanairin yhteistyö on yksi tuottavimmista kaupallisen ilmailun historiassa ja on mahtollistanut molempien yhtiöiden menestyksen sekä mahdollistanut matkailun sadoille miljoonille matkustajille", sanoi Boeingin toimitusjohtaja Dave Calhoun.

Boeingin ja Ryanairin ensimmäisestä lentokonetilauksesta on kulunut jo lähes 25 vuotta.