SHK: Gripen- ja Mirage-hävittäjät lähellä yhteentörmäystä ACE17-harjoituksessa

mirage_rvn2017Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen ja Ranskan Ilmavoimien Dassault Mirage 2000C -hävittäjät olivat lähellä yhteentörmäystä Suomen, Norjan ja Ruotsin järjestämässä monikansallisessa Arctic Challenge Exercise 2017 (ACE17) -harjoituksessa. Ruotsin onnettomuustutkintaviranomainen SHK tutkii tapausta.

Statens Haverikomissionin (SHK) mukaan tapahtumaketju sattui Pohjois-Ruotsin ilmatilassa 25. toukokuuta 2017. Neljä ruotsalaista Saab JAS 39 Gripen -hävittäjää lensi jonomuodostelmassa 22 000 jalan korkeudessa. Samaan aikaan vastakkaisesta suunnasta lähestyi kaksi ranskalaista Dassault Mirage 2000C -hävittäjää. Ne lensivät 27 000 jalan korkeudessa.

Ranskalaishävittäjät laskeutuivat kohti ruotsalaiskoneiden muodostelmaa ja ohittivat yhden Gripenin vain noin 150 metrin etäisyydeltä. Korkeuseroa oli 30 metriä. Molempien koneiden ohjaajat huomasivat toisensa vain muutamia sekunteja ennen ohitusta. Väistöliikettä ei tehty.

Ruotsin onnettomuustutkintaviranomainen SHK on arvioinut tapahtumat vakavaksi vaaratilanteeksi ja on aloittanut turvallisuustutkinnan.

Gripen-parviSHK ei avaa käynnissä olevaa tutkintaa sen enempää tässä vaiheessa. Tutkijat kuitenkin vahvistavat, että tapaus sattui harjoitukselle rajatussa ilmatilassa eikä läheisyydessä ollut siviilikoneita.

22. toukokuuta - 2. kesäkuuta järjestetyssä ACE 17 -harjoituksessa oli mukana yli 100 sotilasilma-alusta.

Mukana on joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista. Harjoituksen johtovastuu oli Suomella.

Harjoitukseen osallistuneet Ranskan Ilmavoimien kuusi Mirage 2000C -konetta tukeutuivat Rovaniemen tukikohtaan (otsikkokuvassa Mirage 2000-5 laskussa kentälle). JAS 39 Gripen -hävittäjät puolestaan lensivät Luulajasta F21-laivueen kotitukikohdasta.MH

Lue myös: