Suomen ilmailuliiton kesän 2022 päälentonäytöksen tähtenä Porissa on sveitsiläinen Patrouille Suisse

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSSveitsin ilmavoimien F-5E -hävittäjillä lentävä sotilastaitolentoryhmä Patrouille Suisse on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen tähti. Ainakin maanäyttelyssä on mukana vahvasti myös Suomen ilmavoimien tulevan F-35A -hävittäjän valmistaja Lockheed Martin. Lentonäytös järjestetään Porin lentoasemalla 18.-19. kesäkuuta 2022.

Poriin saapuvat Patrouille Suissen puna-valkoiset Northrop F-5E -hävittäjät ovat haluttu näky Euroopan lentonäytöksissä. Sveitsiläistä taitolentoryhmää arvostetaan tarkasta osastolentämisestä sekä näyttävästä ohjelmasta. Suomessa Patrouille Suisse on vieraillut aiemmin vuosina 2012 ja 1996.

PatrouilleSuisse_2_VBS-DDPSKuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) - koneella lentävällä Patrouille Suissella on pitkä historia. Ennen F-5E koneita osasto lensi legendaarisilla Hawker Hunter -hävittäjillä ollen konetyypin viimeisiä käyttäjiä.

Nykyisin Sveitsi käyttää F-5E Tiger II -koneita yhdessä päähävittäjätyyppi Boeing F/A-18C Hornetien kanssa. Myös Sveitsi korvaa Hornetit Suomen tavoin Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä.

Patrouille Suisse saapuu Poriin torstaina 16. kesäkuuta, jolloin luvassa on ylilento. Perjantaina 17. kesäkuuta on luvassa harjoitukset varsinaisia lauantaina ja sunnuntaina 18. ja 19. kesäkuuta tapahtuvia lentonäytösesiintymisiä varten. Myös maanantaina 20. kesäkuuta tapahtuvan ryhmän kotiinlähdön yhteyteen on suunniteltu ylilento.


Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

sillogoKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989. MH

Lue myös: