Suomi johtaa monikansallisen ACE 23 -harjoituksen - mukana yli 150 sotilasilma-alusta 14 eri maasta

ACE23_1Monikansallinen Arctic Challenge Exercise (ACE), joka on yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista järjestetään vuonna 2023 Suomen johtovastuulla 29.5.–9.6. ACE 23 -harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista.  Harjoitusjoukot tukeutuvat tukikohtiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan isännöimään monikansalliseen Arctic Challenge Excercise -harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat.

Mukana on kaikkiaan yli 150 ilma-alusta, johon kuuluu mm. kahdeksan eri hävittäjätyypin koneita. Yksin F-35 -hävittäjiä harjoitukseen osallistuu Norjasta, Tanskasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Niiden lisäksi mukana on Gripen-hävittäjiä Ruotsista ja Unkarista, F-15 -hävittäjiä Yhdysvalloista, F-16 -hävittäjiä Romaniasta, Tanskasta ja Hollannista, Eurofightereita Isosta-Britanniasta ja Saksasta, F-18 -hävittäjiä Sveitsistä ja Suomesta sekä Rafale ja Mirage -hävittäjiä Ranskasta.

Hävittäjätoimintaa tukevat harjoituksen aikana KC-135, Voyager ja CC-150 Polaris -ilmatankkauskoneet. Mukana on myös E-3 Sentry AWACS -tutkavalvontakoneita Hollannilta ja Natolta. Niiden lisäksi harjoitukseen osallistuu erilaisia liikesuihkukoneita sekä kuljetuskoneita.

Harjoituksen johtajana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo. Harjoituksen apulaisjohtajina toimivat eversti Carl-Fredrik Edström Ruotsin ilmavoimista ja eversti Andreas Johansen Norjan ilmavoimista. 

HW40_Elo"Arctic Challenge Exercise on vakiinnuttanut paikkansa pohjoismaisena harjoituskonseptina, joka tarjoaa osallistujille nykymuodossaan mahdollisuuden kehittää yhdessä neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjäkaluston ja kehittyneiden ilmatorjuntajärjestelmien yhteistoimintaa. Harjoitusalue on laaja, minkä ansiosta kykenemme harjoittelemaan suurella konemäärällä taktisesti haastavia tilanteita. Suomen Ilmavoimille harjoitus antaa erinomaista kokemusta laajan ilmaoperaation suunnittelusta, johtamisesta ja toteuttamisesta", kertoo eversti Henrik Elo.

ACE 23 -harjoituksen lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella.

Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa). Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi ja Pirkkala Suomessa, Luulaja Ruotsissa ja Örlanti Norjassa.

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Mukana on harjoituksessa on varusmiehiä Rovaniemen ja Pirkkalan tukikohdissa toimien normaaleissa päivittäisissä tehtävissään.

ACE 23:ssa käytetään harjoitussoihtuja ja -silppua, mikä voi näkyä valoilmiöinä taivaalla ja aiheuttaa lisäksi vääriä säätutkahavaintoja.


Harjoitus kehittää isäntämaatuen antamista ja kansainvälisen avun vastaanottamista

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä taistelemaan yhdessä laajoissa monikansallisissa COMAO-ilmaoperaatioissa (Composite Air Operations) turvallisesti ja tehokkaasti.

Harjoituksessa kehitetään ilmataistelumenetelmiä ja taktiikkaa eri konetyyppien välillä. Cross Border Training (CBT) -konseptia hyödyntämällä kehitetään yhteistoimintakykyä sekä isäntämaatuen antamista ja kansainvälisen avun vastaanottamista. 

Vuodesta 2013 alkaen järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät säännöllisesti yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä CBT-lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat kotitukikohdistaan käsin.  Tätä kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin, kuten ACE-harjoitukseen.