Suomi johtaa yli 100 sotilaskoneen ACE 17 -harjoituksen - mukana mm B-52, AWACS ja Rafale

baltops15_2Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät 22. toukokuuta - 2. kesäkuuta monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -harjoituksen. Siihen osallistuu yli 100 sotilaskonetta 12 maasta. ACE 17 -harjoitusjoukot tukeutuvat Norjan Bodøn, Ruotsin Luulajan ja Suomen Rovaniemen tukikohtiin. Jokaisesta operoi kymmeniä ilma-aluksia.

ACE 17 -harjoitukseen osallistuu muun muassa Ilmavoimien Hornetit korvaavassa HX-hankkeessa ehdokkaana mukana olevia Ranskan ilmavoimien Dassault Rafale -hävittäjiä, joiden tukikohtana toimii harjoituksen aikana Rovaniemi. Samaten Yhdysvaltain USAF:n Boeing F-15 Eaglet tukeutuvat sinne.

Raskaat B-52H-pommikoneet puolestaan toimivat Englannista USAF:n tukikohdasta. Ensimmäiset kahdeksanmoottoriset Boeing B-52 Stratofortress -koneet valmistuivat vuonna 1952. USAF aikoo käyttää tyyppiä ainakin vuoteen 2040 asti. Uusin B-52-koneen H-mallin yksilö 61-040 valmistui lajinsa viimeisenä kokoonpanolinjalta 26. lokakuuta 1962.

rafale_frenchgovTuttuja F/A-18 Hornet -hävittäjiä ACE 17 -harjoituksessa lentää peräti kolmesta maasta: Suomesta, Sveitsistä ja Espanjasta. Lue täydellinen listaus eri harjoituksen tukikohtien konetyypeistä jutun lopusta.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise on järjestyksessä kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus.

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen Ilmavoimat. Se suunnittelee ja johtaa maiden pohjoisosissa järjestettävän harjoituksen toimeenpanon.

ACE-harjoitukset ovat Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO -yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä Cross Border Training -lentokierroksia (CBT).

Niiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

F15_hornet_ilmavoimatACE 17 -harjoituksen skenaariona on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin. Harjoituksen tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuus harjoitella laajamittaista ilmaoperaation suunnittelua ja toimenpanoa todenmukaisessa toimintaympäristössä.

Mukana on monipuolisesti nykyaikaisen ilmasodankäynnin erityyppiset ilma-alukset ja joukot. Muun muassa toimintaa elektronisen sodankäynnin oloissa harjoitellaan.

Harjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä Ilmavoimien esikunnan Ilmaoperaatiokeskuksesta kertoo, että ACE 17 on kolmen eri valtion ilmavoimien tiiviissä yhteistyössä suunnittelemana, valmistelemana ja toteuttamana ainutlaatuinen lentotoimintaharjoitus koko maailmassa.

Nato Boeing E-3A Sentry"ACE 17:n monikansallisuus, monipuolinen lentokalusto ja ilma-alusten lukumäärä tekevät harjoituksesta mielenkiintoisen sekä vaativan suunnitella ja toteuttaa. Harjoitus onkin erinomainen osoitus Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien kyvystä monipuoliseen ja korkeatasoiseen yhteistoimintaan."

ACE 17:ään osallistuu joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista.

Lisäksi mukana on Naton E-3A ilmavalvonta- ja taistelunjohtokoneita (AWACS, kuvassa yllä) sekä DA-20 -suihkukoneita lentotoimintaharjoitusten tukipalveluita tarjoavasta Cobham plc -yrityksestä Englannista.

AFM2013_LuftforsvaretHarjoituksessa on mukana monitoimihävittäjiä, kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, elektronisen sodankäynnin koulutuskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita, kuljetus- ja pelastushelikoptereita sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä.

ACE-harjoituksissa uutena ilma-alustyyppinä on mukana yhdysvaltalaisia strategisia Boeing B-52H Stratofortress -pommittajia, joiden on suunniteltu osallistuvan yhteen lentokierrokseen harjoituksen lopussa. Koneet eivät laskeudu pohjoismaisiin harjoitustukikohtiin.

Kbaltops15_4ylmän sodan veteraanipommittaja on nähty Pohjolassa ainakin Baltops 15 -harjoituksessa. joilloin tehtävänä oli merimiinoitus. Tuolloin B-52 lensi muodostelmassa ruotsalaisten Gripenien kanssa Itämeren yllä (otsikkokuvassa ja vasemmalla).

Harjoitukseen osallistuvat lentojoukot sijoittuvat Norjan Bodøn, Ruotsin Luulajan ja Rovaniemen tukikohtiin alla olevan listan mukaisesti. Lisäksi osa harjoitukseen osallistuvista ilma-aluksista toimii harjoitusalueen ulkopuolella sijaitsevista kotitukikohdistaan.

Normaaliin tapaan muutokset harjoitukseen osallistuvissa konetyypeissä ja  niiden määrissä ovat mahdollisia. T.T.

nordicchallenge_net_Luftforsvaret

Bodø, Norja:

Norjan ilmavoimat

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, monitoimihävittäjä, 8

Dassault DA-20 Jet Falcon, elektronisen sodankäynnin koulutus, 2

Lockheed Martin C-130 Hercules, kuljetuskone, 1

Ison-Britannian ilmavoimat RAF

PANAVIA Tornado GR.4, hävittäjä-pommittaja, 7

Cobham plc (yritys)

Dassault DA-20 Jet Falcon, elektronisen sodankäynnin koulutus, 1

Belgian ilmavoimat

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, monitoimihävittäjä, 5

Ruotsin ilmavoimat

Saab JAS 39 Gripen, monitoimihävittäjä, 8

Alankomaiden ilmavoimat

McDonnell Douglas KDC-10, monitoimitankkauskone 1

NATO E-3A Component

Boeing E-3A AWACS, valvonta- ja taistelunjohtokone, 1

 

Luulaja, Ruotsi:

Ruotsin ilmavoimat

Saab JAS 39 Gripen, monitoimihävittäjä, 16

Lockheed Martin C-130TP Hercules, kuljetus- ja tankkauskone, 1

Saab ASC 890 Argus, valvonta- ja taistelunjohtokone, 1

Sveitsin ilmavoimat

McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet, monitoimihävittäjä, 8

Espanjan ilmavoimat

McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet monitoimihävittäjä, 6

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat (USAFE)

Boeing KC-135 Stratotanker, ilmatankkauskone, 1–2

 

Rovaniemi, Suomi:

Ilmavoimat (Suomi)

McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet, monitoimihävittäjä, 12

Airbus Defence and Space CASA C-295M, kuljetuskone, 1

Pilatus PC-12, yhteyskone,1

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat (USAFE)

Boeing F-15 Eagle, monitoimihävittäjä, 12

Ranskan ilmavoimat

Dassault Mirage 2000, monitoimihävittäjä, 6

Dassault Rafale, monitoimihävittäjä, 3

Saksan ilmavoimat

Airbus MRTT-310, monitoimitankkauskone, 1

Kanadan ilmavoimat

Lockheed Martin C-130T Hercules, kuljetus- ja tankkauskone 1

Maavoimat (Suomi)

NH Industries NH90, kuljetus- ja pelastushelikopteri, 3

 

Suomen, Norjan ja Ruotsin ulkopuolella toimivat ACE-osanottajat:

Yhdysvaltain ilmavoimat

Boeing B-52H Stratofortress, strateginen pommittaja, 1–3

Ison-Britannian ilmavoimat RAF

Airbus Defence and Space A330 Voyager, monitoimitankkauskone, 1

Lue myös: