Suomi kahden tuulitunnelin maana on historiaa - Pyhtään Sirius Sport lopetti toimintansa

Tuulitunneli_2Pyhtäällä E18-moottoritien vieressä toiminut Sirius Sport -tuulitunneli on lopettanut toimintansa, yhtiö kertoo Facebookissa. Laskuvarjohypyn kaltaisen vapaapudotuslentämisen sisätiloissa mahdollistanut tunneli avattiin 2013. Se on ollut pitkään talousvaikeuksissa.

Sirius Sport Resort Oy on vuonna 2008 perustettu yritys. Toukokuussa 2011 se osti kolmen hehtaarin tontin Pyhtäältä moottoritien risteyksen ja ABC-liikenneaseman vierestä. Rakennustyöt käynnistyivät kesäkuussa 2012. Keskus avattiin heinäkuun alussa 2013.

Tuulitunneli_halliHelsinki - Pietari -tien varressa olevan keskuksen odotettiin houkuttelevan Venäjältä Suomeen tulevia turisteja. Tuulitunnelin ohella sieltä löytyi sisäsurffausallas, laadukas ravintola sekä yrityksille suunnattuja kokoustiloja.

Samaan aikaan Venäjältä tulevien matkustajien määrä kuitenkin romahti. Loviisan Sanomien mukaan Sirius sulki toukokuussa 2019 ovensa ja myös nettisivunsa. Syyksi kerrottiin sadevesivahinko, joka aiheutui sähkökatkosta.

Tarkoitukseksi kuitenkin edelleen kerrottiin toiminnan uudelleenkäynnistäminen. Tämä jäi siis kuitenkin vain aikeeksi.

Turistivirtojen ehdyttyä suomalaiset laskuvarjourheilijat käyttivät tuulitunnelia harjoitteluun. Lisäksi tunnelilentämisestä on muodostunut omia kilpailulajejaan. Siriuksessa on mm. pidetty lajin ensimmäiset suomenmestaruuskilpailut (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Kun Helsingin kauppakeskus Rediin metroradan varteen valmistui vuoden 2018 syyskuussa Fööni-vapaapudotustunneli (kuvassa alla), Sirius Sportin kilpailuasema heikkeni merkittävästi.

Fooni2_ilmassa_1YLE Uutisten mukaan Sirius Sportiin myydyt tunnelilentämiseen tarkoitetut lahjakorttit ovat nyt arvottomia, vaikka yritystä ei olekaan haettu konkurssiin. Jää nähtäväksi, mitä käyttöä Pyhtäälle kalliilla hinnalla rakennetuille erikoistiloille löytyy.

On sääli, jos toiminta loppuisi kokonaan. Aivan Sirius Sportin läheisyyteen on valmistunut Redstone Aeron uusi Pyhtään lentopaikka (EFPR). Niiden toimintojen välille olisi varmasti ollut löydettävissä ilmailullista synergiaa.

Siriuksen 4,3 metriä halkaisijaltaan olevan tuulitunnelin on toimittanut latvialais-kanadalainen Aerodium Technologies. Laitteen kahden puhaltimen teho on 430 kW.

IMG-20190620-WA0000Tuulitunneli on koko Sirius Sportin rakennuksen päädyn kokoinen, Suuret ilmanpaluukanavat on piilotettu tunnelihallin seiniin sekä lattian alle ja katon yläpuolelle. Kyljellään olevan kahdeksikonmuotoinen järjestelmä näkyy hyvin alla olevassa rakennustöiden aikaisessa kuvassa.

Suljetun kierron tunnelissa tyypillinen virtausnopeus on noin 180 km/h. Nopeutta voi säätää lajin sekä hyppääjän painon ja vaatetuksen mukaan sopivaksi. T.T.

siriussportIMG-20190620-WA0001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja vapaapudotustunneleista: