Uusi Boeing F-15EX -hävittäjä sai Yhdysvaltain ilmavoimissa nimen F-15EX Eagle II

F15EXEagle2_1Yhdysvaltain ilmavoimat USAF esitteli 7. huhtikuuta uusimman hävittäjänsä nimen F-15EX Eagle II sekä sen tulevan roolin. Ensimmäisenä uusi ilmaherruushävittäjä tulee ilmakansalliskaartin käyttöön kotimaan turvallisuuden varmistamiseksi.

USAF:n ilmavoimien hankinnoista vastaava apulaisjohtaja kenraaliluutnantti Duke Richardson esitteli uuden F-15EX -hävittäjän esittely- ja nimeämistilaisuudessa Eglinin lentotukikohdassa 7. huhtikuuta 2021. USAF juhlisti seremoniallaan historiallisen uuden hävittäjän saapumista laivueeseen. Ensimmäiset kaksi F-15EX -hävittäjää laskeutuivat Egliniin 10. maaliskuuta 2021. Ensilennon hävittäjätyyppi teki helmikuussa 2021.

"Ilmataistelussa voittamaton F-15 Eagle on ollut amerikkalaisten, liittolaisten ja vihollisen mielessä jo yli 45 vuoden ajan. Sen ei kuitenkaan ollut tarkoitus lentää ikuisesti. Kuulimme tarpeesta ja olemme vastanneet siihen rohkeasti ja päättäväisesti todennetulla alustalla, joka on modernisoitu ylläpitämään ilmaherruutta nyt ja tulevaisuudessa", sanoi Rickardson.

Uuden F-15EX Eagle II -hävittäjän tehtävä on vastata kapasiteettivaatimuksiin, tuoda käyttöön monipuolista teknologiaa sekä varmistaa alustan kyky tuleville vuosikymmenille.

F15EXEagle2_2Uusi hävittäjä on edelleen kaksipaikkainen, mutta sitä voidaan lentää yhden hengen miehistöllä. Hävittäjä voi kuljettaa mm. aiempaa suuremman hyötykuorman, sillä sen ripustimiin voidaan kiinnittää jopa yli 20 ilmasta-ilmaan ohjusta. F-15EX -hävittäjässä on uusi elektroninen ohjausjärjestelmä, uusi avioniikka, uudet elektronisen sodankäynnin järjestelmät sekä AESA-tutka.

F-15EX Eagle II -hävittäjä on ensimmäisen konetyyppi, jonka osalta Yhdysvaltain ilmavoimat suorittaa koko koelento-ohjelman kehitysvaiheesta operatiivisiin koelentohin saakka. Niistä vastaa Eglinin lentotukikohdan 96. koelentolaivue.

Ilmavoimat on hankkimassa jopa 144 uutta Boeing F-15EX -hävittäjää, joilla korvataan ikääntyvät F-15C/D -hävittäjät ja nostetaan F-15 laivaston valmiutta.  Nykyiset USAF:n F-15 Eaglet on valmistettu vuosina 1979–1985.

F15EXEagle2_3Oregonissa sijaitseva ilmakansalliskaartin 173. hävittäjälaivue on ensimmäinen yksikkö, joka saa F-15EX -hävittäjät koulutuskäyttöön vuonna 2024. Ensimmäinen operatiivinen F-15EX -laivue tulee toimimaan juuri Oregonista ja sitä käytetään kotimaan turvallisuuden varmistamiseen.

F-15 -hävittäjät ovat olleet kansalliskaarin käytössä vuodesta 1985 lähtien ja mukana kaikissa suuremmissa kansainvälisissä konflikteissa ensimmäisestä Persianlahden sodasta eli vuodesta 1991 lähtien. Ensilentonsa alkuperäinen McDonnell Douglasin kehittämä F-15 Eagle teki lähes 50 vuotta sitten kesällä 1972

Lue myös: