Venäjä loukkasi taas Nato-maan ilmatilaa - Su-24 -rynnäkkökone lensi Ruotsiin Gotlannin eteläkärjessä

Flygvapnet_Su24Ruotsin ilmavoimat suoritti tunnistuslennon Itämerellä perjantaina 15. kesäkuuta 2024 kuvaten venäjän ilmavoimien Su-24 -rynnäkkökoneen, joka lensi luvatta Ruotsin ilmatilaan. venäjä on lyhyen ajan sisällä loukannut Nato-maa Suomen ja Ruotsin alueita sotilaskoneillaan.

Ruotsin ilmavoimat lähetti perjantai-iltapäivällä Saab JAS 39 Gripen -hävittäjät ilmaan kohtaamaan Itämereltä maan ilmatilaa lähestynyttä venäjän ilmavoimien Su-24 -rynnäkkökonetta. venäläiskone lensi luvatta Ruotsin ilmatilaan Gotlannin saaren eteläkärjen itäpuolella.

TKU_GripenRuotsalaishävittäjät varoittivat venäläiskonetta radioitse sen lentosuunnasta. Kohde ei vastannut radiokutsuihin, jonka jälkeen Gripenit pakottivat sen poistumaan alueelta.

"venäjän toiminta ei ole hyväsyttävää ja se osoittaa kunnioituksen puutetta alueellista koskemattomuuttamme kohtaan. Seurasimme koko tapahtumaa ja olimme paikalla valmiina puuttumaan tekoon", sanoi Ruotsin ilmavoimien komentaja Jonas Wikman.

Ruotsissa on ollut käynnissä Nato-maiden Volcanex 2024 -harjoitus, jossa harjoitellaan suojaamaan Uppsalan lentotukikohtaa.

venäjä on aiemminkin lähestynyt Gotlantia hävittäjin ja pommikonein. Ruotsi on viime vuosina lisännyt sotilaallista läsnäoloaan tällä Itämeren saarella. Edellisen kerran venäjä suoritti vastaavan operaation vuonna 2022, jolloin kaksi Su-27- ja kaksi Su-24 -konetta loukkasivat Ruotsin ilmatilaa Gotlannin alueella.

Kaksi venäläistä pommikonetta ja kaksi hävittäjää loukkasi Nato-Suomen ilmatilaa 10. kesäkuuta. Myös Suomen osalta edelliset venäjän ilma-alusten tekemät alueloukkaukset olivat vuodelta 2022.

su24_hn_0617_ilmavoimatNato-maiden ilmavoimien hävittäjät suorittivat vuoden 2023 aikana kaikkiaan yli 300 tunnistustehtävää eri puolilla Eurooppaa tapauksissa, joissa Venäjän valtion sotilasilma-alusta lähestyi liittoutuneiden ilmatilaa. Suurin osa näistä tapauksista tapahtui Itämeren alueella.

Kylmän sodan ajoilta periytyvä Suhoi Su-24 on kääntyväsiipinen, kahdella suihkumoottorilla varustettu rynnäkköpommikone. Siinä on kahden hengen miehistö rinnakkainistuttavassa ohjaamossa. Ensilentonsa Nato-koodinimellä Fencer tunnettu Suhoi Su-24M teki 1967.

Lue myös: