Yhdysvaltain merijalkaväen MV-22B Osprey -tiltrotor tuhoutui Norjassa - neljä menehtyi turmassa

MV22B_1Yhdysvaltain merijalkaväen Bell Boeing MV-22B Osprey VTOL-kuljetuskone (Vertical Take Off and Landing) on tuhoutunut Norjassa perjantai-iltana 18. maaliskuuta 2022. Onnettomuus tapahtui monikansallisessa Cold Response 22 -talviharjoituksessa.

Merijalkaväen MV-22B Osprey tuhoutui onnettomuudessa vuoristoisella alueella Norjassa Bodøn eteläpuolella perjantai-iltana 18. maaliskuuta. Onnettomuus tapahtui Beiarnin kunnassa Nordlandin läänissä.

MV22B_USMC_1Ilma-aluksen ja sen neljän hengen miehistön oli määrä saapua Bodøhön iltakuudelta. Viimeinen havainto koneesta tehtiin Norjan armeijan mukaan Saltfjelletissä sen matkalla kohti pohjoista. Ilma-alus ilmoitettiin kadonneeksi perjantai-iltana kello 18.26.

Etsintä- ja pelastustehtävälle lähetettiin Bodøstä yksi pelastushelikopteri sekä Norjan ilmavoimien P-3 Orion -meritoimintakone. Lisäksi Ørlandin lentotukikohdasta nousi pelastushelikopteri, mutta sen tehtävä peruttiin myöhemmin.

MV22B_USMC_2Norjalainen pelastushelikopteri paikansi onnettomuuspaikan Gråtådalenista vielä illalla kello 21.17. Huonojen sääolosuhteiden takia se ei voinut kuitenkaan vinssata pelastushenkilöstöä hylyn luokse. Tehtävä jouduttiin keskeyttämään. Pelastuhenkilöstö saapui turmapaikalle lopulta moottorikelkoin ja jalan kello 01.30.

Norjan poliisin julkistaman tiedon mukaan kaikki koneessa olleet menehtyivät lentoturmassa. Koneessa ei ollut miehistön lisäksi muita henkilöitä.

Cold Response 22 -talviolosuhdeharjoitus jatkuu onnettomuudesta huolimatta normaalisti. Norjan puolustusvoimien johtamaan harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 35 000 sotilasta eri maista. Laajimmat joukot harjoitukseen ovat lähettäneet Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Saksa ja Hollanti.

osprey_2_usafBell Boeing MV-22B Osprey on kääntyväroottorinen lentokone, jossa yhdistyy kiinteäsiipisen matkanopeus sekä helikopterin kyky nousta ja laskeutua pystysuoraan.

Kyseessä on myös tukialuskäyttöön tarkoitettu ilma-alus, joten sen roottorit taittuvat kokoon ja siivet kääntyvät rungon suuntaisiksi. Yhdysvaltain merijalkaväki on lentänyt MV-22B Osprey -koneilla vuodesta 2012 lähtien.

MV22B_3

MV22B_2