Bagramin rahtikoneen turma tallentui videolle

bagram_liveleakBagramin lentotukikohdassa Afganistanissa maahan syöksyneen Boeing 747-400 -siviilirahtikoneen onnettomuus on tallentunut ohiajaneen auton liikennettä tallentavaan kameraan. Kone kallistuu sakkauksessa ensin vasemmalle ja kaatuu sitten oikealle siivelleen. Sen jälkeen 747 syöksyy maahan suunnilleen vaakalentoasennossa.

Video näyttäisi siten tukevan tietoja, joiden mukaan lentäjät ehtivät radiossa epäillä koneen rahtikuorman siirtyneen ja vaikuttaneen painopisteasemaan. Viimeisten tietojen mukaan 747:n lastina olisi ollut panssaroituja ajoneuvoja.

Afganistanissa lennettäessä käytetään usein normaalista poikkeavan jyrkkiä taktisia nousu- ja laskukuvioita. Näin pyritään välttämään mahdollista vastarintataistelijoiden ilmatorjuntatulta.

Maanantaisessa onnettomuudessa National Airlinesin (National Air Cargo) Boeing 747-400 Freighter -kone (N949CA, ex TF-NAD) syöksyi maahan heti lentoonlähdön jälkeen ja sen seitsemän hengen miehistö menehtyi. Kone ei ehtinyt kuin parin sadan metrin korkeuteen. Maahan törmäyksessä se syttyi välittömästi tuleen.

Onnettomuus tallentui Bagramin tukikohdan laidalla kulkevaa tietä pitkin ajaneen auton videokameraan. Etusektorin liikennettä tallentavat kamerat ovat Venäjällä yleisiä ajoneuvoissa. Niitä käytetään onnettomuuksien ja mahdollisten vakuutuspetosyritysten varalta. Videon perusteella vastaavia kameroita on myös käytössä afganistanilaisissa autoissa.

Viime viikon lauantaina Afganistanissa syöksyi maahan Yhdysvaltain ilmavoimien 361st Expeditionary Reconnaissance Squadronin MC-12W Liberty. Beechcraft King Air 350 -runkoon perustuva, kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu konetyyppi on erikoistunut elektroniseen tiedusteluun (ISR eli Intelligence, Surveillance & Reconnaissance).

Tässäkään tapauksessa ei syyksi epäillä vihollistoimintaa. Onnettomuudessa sai surmansa neljä henkilöä.

 

Video (varoitus mahdollisesti järkyttävästä sisällöstä): LiveLeak

Lue myös: