Finnairin avauslento Tokion Hanedaan lähti matkaan - lennolla AY61 käytössä eteläinen kiertoreitti

Finnair_Haneda_1Finnairin avauslento Tokion Hanedaan lähti matkaan 30. lokakuuta 2022 ja suuntasi eteläisellä kiertoreitillä kohti nousevan auringon maata. Helsinki-Vantaan terminaalissa reittiavauksessa nauhaa katkaisemassa oli myös Japanin Suomen suurlähettiläs Fujimura Kazuhiro. Pitkä odotus on päättynyt, sillä reitti oli määrä avata jo keväällä 2020. Avaus viivästyi pandemian sekä Venäjän hyökkäyssodan seurauksena.

Tokion Hanedaan (Tokyo International Airport Haneda) myönnettiin merkittävä määrä lisää päivittäisiä lentoonlähtöaikoja vuonna 2019. Myös Finnair sai tuolloin omansa ja reitti Hanedaan oli määrä avata ennen pandemian jalkoihin jääneitä Tokion vuoden 2020 olympialaisia.

IMG-20190727-WA0013Tokion Hanedan lentokenttä sijaitsee vain noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, kun Naritan lentokenttä sijaitsee kaukana Tokiosta. Hanedan lentokentän kautta kulki ennen pandemiaa vuosittain 85 miljoonaa matkustajaa, joka teki siitä maailman neljänneksi suurimman lentoaseman.

Nyt 30. lokakuuta 2022 reittiavauksen nauhan leikkasivat Finnairin Airbus A350 lentokapteeni Marko Valtonen, Japanin Suomen suurlähettiläs Fujimura Kazuro ja Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Haneda_AY61_FFVenäjän ilmatilan sulun seurauksena Finnair joutuu lentämään Japaniin ja takaisin pohjoista tai eteläistä kiertoreittiä pitkin. Tämä on kasvattanut lentoaikoja reitillä noin 13,5 tuntiin. Finnair lentää Tokioon Airbus A350-900 -koneilla.

Avauslento AY61 lähti kohti Japania ja Tokion Hanedaa eteläistä kiertoreittiä pitkin. Se kulkee Baltian maiden kautta Puolaan, Slovakiaan, Unkariin, Romaniaan, Mustanmeren eteläosiin, Georgiaan, Azerbaitseniin, Turkmenistaniin, Uzbekistaniin, Kirgistaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan ennen saapumistaan Japanin ilmatilaan. Kapteeni Valtosen lisäksi ohjaamossa on kolme kokemutta perämiestä ja matkustamopalvelun ammattilaisia lennolla on Finnairin julkaiseman kuvan mukaan kahdeksan.

Finnair_JAL_narita_1Finnair lentää päivittäin Tokion Hanedaan, josta avautuvat hyvät jatkoyhteydet Finnairin kumppanin Japan Airlinesin verkostoon. Finnair lentää lisäksi myös kahdesti viikossa Tokion Naritaan, jonne suomalaisyhtiö on lentänyt jo lähes 40 vuoden ajan. Reittilennot Helsingistä Naritaan avattiin huhtikuussa 1983.

Finnair lentää Japaniin nykyisin osana Oneworld-yhtiöiden Siberian Joint Business (SJB) -hanketta, jossa ovat mukana Finnairin lisäksi Japan Airlines, British Airways ja Iberia.

Lue myös: