Flydubain uuden Dubai-Helsinki -reitin käyttöasteet korkealla - kyseessä on yhtiön pisin reitti

flydubai_CAtPari viikkoa sitten lennot Dubaista Helsinki-Vantaalle avannut flydubai on tyytyväinen reitin täyttöasteeseen ja matkustajia reitille odotetaan löytyvän ympäri vuoden. Matkustajavirrat kääntyvät toisinpäin Dubain kuumuuden seurauksena ja paikallinen väestö hakeutuu Euroopan viileyteen, kun lomakausi Suomessa päättyy. Tulevaisuudessa Helsingin reitillä saatetaan nähdä jopa Emiratesin laajarunkokone.

Flydubai vietti 11. lokakuuta avatun uuden reittinsä avajaisia Helsingin keskustassa 24. lokakuuta.

flydubai_kolmikko_1Ns. virallisen avauslennon mukana 23. lokakuuta Dubaista Helsinkiin saapui delegaatio, jota johti flydubain Jeyhun Efendi, Senior Vice President, Commercial Operations and E-commerce sekä Emiratesin Thierry Aucoc, Senior Vice President, Commercial (Europe & Russian Federation).

Mukana oli myös suurlähettiläs Riitta Swan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Suomen suurlähetystöstä sekä alueellisen median edustajia.

Reittilennot Suomeen aloittanut Flydubai on ensimmäinen Yhdistyneistä arabiemiirikunnista Suomeen lentävä yhtiö. Flydubain lennot Suomesta tarjoavat matkustajille pääsyn Emiratesin laajaan reittiverkostoon, jossa on 155 kohdetta 80 maassa. Tarjolla on paljon kohteita, joihin Finnairin laaja reittiverkosto ei yllä.

”Loistavasta saavutettavuudestaan huolimatta Helsinki-Vantaalta ei ole aiemmin ollut ympärivuotista suoraa päivittäistä yhteyttä Dubaihin. Olemme todella iloisia tästä uudesta reittiavauksesta”, sanoi Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

”Uusi reitti yhdistää kaksi hubia, joista Dubai on toki suurempi. Helsinki-Vantaalla ylitetään vuoden 2018 aikana jo 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa. Vuoteen 2030 mennessä Helsinki-Vantaalla on matkustajia jo 30 miljoonaa. Dubaista he saavat laajasti lisätarjontaa yhden pysähdyksen kautta", jatkoi Vuori.

flydubai_34380590353Uusi reitti mahdollistaa yhden pysähdyksen myötä lennot laajalle alueella Intiassa, Kaakkois-Aasiassa, Filippiineillä, Afrikassa ja Australiassa. Osaan näistä kohteista lennetään Emiratesin laivaston 103:lla Airbus A380-koneella. Dubain DXB:n lentokentän kautta kulkee kuluvan vuoden arvioiden mukaan jo reilut 60 miljoonaa matkustajaa.

"Dubai-Helsinki -reitti on yhtiömme pisin ja lentoaika on jopa 6,5 tuntia. Lennot ovat olleet lähes täysiä alusta lähtien, kun Suomessa oli syksyn lomakausi. Aikataulumme antaa matkustajille aikaa molemmista päistä, kun kyseessä on yölento Helsingistä Dubaihin ja paluulento lähtee alkuilllasta.

flydubai_efendi"Kyseessä on erinomainen tuote, josta olemme ylpeitä. Uudessa Boeing 737 MAX 8 -koneessa on tarjolla IFE-järjestelmä sekä business-luokan lieflat-istuimet", sanoi flydubain Jeyhun Efendi, Senior Vice President.

Lennoilla on tarjolla yli 1 000 tuntia elokuvia, TV-ohjelmia, musiikkia ja pelejä full HD 11,6-tuumaisilta näytöiltä englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi.

“Erityisesti business-luokan kysyntä on ollut suurta siitä lähtien, kun reitti julkistettiin huhtikuussa, ja odotamme tämän trendin jatkuvan. Samoin odotamme sekä Emiratesin että flydubain jatkolennoilla matkustavien määrän kasvua", jatkoi Efendi.


Kysyntää kahteen suuntaan vuodenaikojen mukaan

Persianlahden rannalla sijaitseva Dubai on maailman neljänneksi vierailluin kaupunki ja WEF:n vuoden 2017 indeksin mukaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat on maailman toiseksi turvallisin maa heti Suomen jälkeen. Vuoden 2017 aikana Dubaissa yöpyi lähes 15,8 miljoonaa kansainvälistä turistia ja kasvu vaikuttaa jatkuvan kuuden prosentin tahdilla. Maan matkailun tavoitteena on houkutella maahan 20 miljoonaa vuosittaista turistia vuoteen 2020 mennessä.

flydubai_aucoc_2”Suomeen saapuvat matkustajat tutustuvat matkallaan myös muihin Pohjoismaihin. Tuomme Aasiasta suuria matkustajavirtoja jo nyt Skandinaviaan. Kysyntää riittää Aasiassa, Australiassa ja Intiassa”, kommentoi Emiratesin Thierry Aucoc.

”Täyttöasteet ovat erittäin terveitä ja ehkä näemme reittiavauksia lähikaupunkeihin”, jatkoi flydubain Efendi.

Toukokuusta syyskuuhun 2019 flydubailla on neljä viikoittaista lentoa Helsingin ja Dubain välillä kausittaisen kysynnän vuoksi. Kesäkauden aikana matkustajavirrat ovat Dubaista poispäin, kun paikalliset pakenevat kuumuutta. Tuolloin noin 80 prosenttia matkustajista haluaa Dubaista ja lähialueilta Eurooppaan.

flydubai_lahja_VuoriEfendiRantanenTalvikaudella päivittäin lennettävän yhteyden Boeing 737 MAX 8 -koneet taas täyttyvät suomalaisista, jotka vievät noin 70 prosenttia lennon paikoista. Kokonaisuudessaan noin 30-40 prosenttia matkustajista tulee flydubain reittiverkostosta ja loput lentävät suoraan kahden pisteen välillä.

Flydubain tulo Dubai-reitille kiristää kilpailua todenteolla. Aiemmin reitillä operoivat jo Finnair ja Norwegian, joten tarjouksia lienee luvassa. Finnair on omalta osaltaan vastannut kilpailutilanteeseen tuomalla kahdelle viikkovuorolle A350-900 -laajarunkokoneen, jossa on luonnollisesti IFE-matkustamoviihdejärjestelmä sekä business-luokan lieflat-istuimet.

Matkakohteena Dubain kasvun taustalla on monta tekijää, joista yksi merkittävä on kulkemisen helppous lentotarjonnan kasvaessa. Lisäksi alueelle investoidaan kovaa vauhtia ja tarjontaa kehitetään jatkuvasti. Dubai tunnetaan mm. jättimäisistä ostosparatiiseistaan, joissa on lisäksi paljon muutakin koettavaa. Tarjolla on meriakvaariota, laskettelukeskusta, vesi- ja teemapuistoja.

Nykyisin Dubaissa esitellään aiempaa paremmin myös maan kulttuuria. Sen ohella myös ilmailutarjontaa nostetaan esiin ja matkailijoille tarjotaan kokemusta laskuvarjohypyistä kuumailmapallolentoon.

flydubai_swanSuomeen turisteja houkutellaan Visit Finlandin puolelta puhtaalla ilmastolla, upealla luonnolla sekä tietenkin neljällä vuodenajalla, lumella ja saunalla. Suurlähettiläs Riitta Swan totesi puheenvuorossaan rettiavauksen tuovan mahdollisuuksia sekä turismille kuin liiketoiminnallekin. Lisäksi hän totesi Suomen olevan maailman onnellisin maa.

Suomeen saapuvat turistivirrat vastaanottava Helsinki-Vantaan lentoasema on panostanut kovasti aasialaismatkustajien palvelemiseen mutta sieltä löytyy tarjontaa myös Lähi-idästä saapuville matkustajille.

Lentoaseman HMS Hostin ja SSP Finlandin laajasta ravintolatarjonnasta löytyy jo nykyisin vaihtoehtoja halal-ruokavalioonkin. Molemmilla toimijoilla on tarjolla kala- ja kasvisruokia mutta halal- sertifioitua lihaa ei vielä toistaiseksi ole tarjolla kummallakaan.


Flydubai ja Emirates tiivistivät rivejään

flydubai_kakunleikkausYhdistyneiden arabiemiirikuntien lentoyhtiöt flydubai ja Emirates ovat tiivistäneet yhteistyötä, kun ne aiemmin toimivat tiukasti erillään huolimatta samasta pääomistajasta. Uuden yhteistyön myötä on mahdollista tehdä reittiavauksia pienempiin matalan volyymin kohteisiin.

”Flydubain operaatioita kehitetään yhteistyössä ja heidän koneillaan voidaan avata uusia reittejä pienempiin kohteisiin ja pääsemme uusille markkinoille”, totesi Emiratesin Thierry Aucoc.

Emirates operoi nykyisin päivittäin Norjaan ja Tanskaan A380-koneella. Ruotsiin lennetään kahdesti päivässä. Suomi on tähän saakka ollut sivuraiteella yhtiön verkostosta.

Muutoksen mahdollisti flydubain kapearunkolaivasto, sillä Emiratesin jättilaivastoon kuuluu vain laajarunkokoneita. Tiettyihin kohteisiin ei välttämättä riitä matkustajia heti alusta lähtien Boeing 777- tai A380 -koneen matkustamoiden verran.

 "Toistaiseksi aloitamme näin" totesi Emiratesin Thierry Aucoc Helsingin lennoista omassa puheessaan.

flydubai_vuori”Meitä ei haittaa vaikka reittiä lennettäisiin Emiratesin 777- tai A380 -koneilla”, houkutteli Finavian Vuori lisäpanostuksiin tuoreella reitillä.

 Flydubai on perustettu vuonna 2008 ja avauslentonsa yhtiö lensi vuonna 2009. Sen jälkeen yhtiö on kuljettanut jo yli 60 miljoonaa matkustajaa ja reiteistä 70 prosenttia suuntautuu turistikohteisiin. Vuonna 2017 flydubai kuljetti jo 10,9 miljoonaa matkustajaa.

Vuoden 2019 aikana flydubai aikoo avata muutamia uusia kohteita Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Tuolloin flydubain laivastossa on jo 62 kapearunkokonetta. Tilauksia yhtiöllä on yli 200 Boeing 737 MAX -koneesta.

 Yhtiöiden reittirakenne ja matkustajavirtojen koostumus ovat hyvin erilaisia. Flydubai toimii alueellisen lentoyhtiön tavoin ja sen matkustajista 70 prosenttia tulee Dubaista, kun taas Emiratesin matkustajista 80 prosenttia käyttää jatkolentoja.

FlyDubai_737-800_A6FDB_KonstantinvonWedelstaedtOsapuolten välinen tiivistynyt yhteistyö näkyy reittiavausten lisäksi myös codeshare-lentoina sekä kanta-asiakasohjelmayhteistyönä.

Flydubain ja Emiratesin ensimmäinen yhteislento lennettiin 29. lokakuuta 2017. Ensimmäisen laajemman yhteistyövuoden aikana Emiratesin codeshare-lennoilla oli jo yli miljoona matkustajaa. Yhteislentojen verkosto on laajentunut 83 kohteeseen ja kattaa 240 kohdetta vuoteen 2022 mennessä.

Lue myös: