Heikoilla jäillä kulkijat työllistävät Merivartiostoa ja Rajan meripelastushelikoptereita

Raja_Heikot_jaat_1Merivartiosto varoittaa vuodenaikaan liittyvistä erittäin heikoista jäistä ja että liikkumista jääpeitteisillä alueilla tulisi tällä hetkellä välttää. Merivartiosto on suorittanut alkutalven aikana jo lukuisia pelastustehtäviä jäihin putoamisiin liittyen.

 

Marraskuun 2016 alusta lähtien 22. joulukuuta mennessä merivartiosto on pelastanut jo 8 henkilöä merenjäältä ja Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri on osallistunut 8 ihmisen pelastamiseen järvialueella.

Raja_HVP_ilmassaMerivartiosto muistuttaa, että alku- ja lopputalvi ovat haastavia jäällä liikkujien turvallisuudelle. Syynä tähän on suuresti vaihteleva ilman lämpötila, jopa +8 - -10 ˚C -asteen välillä.

Alkutalvesta esiintyvä pakkasjakso synnyttää jäätä merenlahtien pohjukoihin, mitkä ovat usein kalastajien ja jäällä retkeilijöiden määränpäänä. Tätä jään muodostumista hankaloittaa mm. lämmin merivesi, mikä tuulten ja virtausten vaikutuksesta syö jäätä myös altapäin. Tästä johtuen, jo muodostunut, teräsjäältä (lumettomalta) vaikuttavaa jää, voi olla yllättävänkin heikkoa.

Jäällä liikkujan on syytä olla varuillaan ja tunnistaa vaaranpaikat kuten virtaavavat vedet. Toinen tärkeä asia on oikea varustautuminen jäällä liikkumiseen eli naskalit, köysi ja vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet, muistuttaa Merivartiosto tiedotteessaan. Erityisesti näyttämisen halu tulisi unohtaa ja huomata, että nopeilla liikkumisvälineillä kuten suksillta, luistimilla ja moottorikelkalla on nopeasti pitkällä heikkojen jäiden alueella.

Raja_lento_H215_lennolla_inside_1Merivartiosto muistuttaa myös avannosta ylöspääsyn tärkeyttä jota tulisi harjoitella. Ohjeistukseksi Merivartiosto tarjoaa seuraavaa: Huuda apua tai puhalla pilliin. Pysy rauhallisena. Aloita jään särkeminen tulosuuntaasi ja riko sitä niin pitkälle kuin se vartalolla särkyy. Kohota itsesi uintipotkulla vaaka-asentoon ja vedä itsesi naskaleilla jään päälle. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kantavalla jäällä. Hakeudu lämpimään. Soita apua.

Suomessa meripelastuksesta vastaa Rajavartiolaitos ja sitä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta tai Helsingistä. Meripelastustoimiin osallistuu tarvittaessa myös Turussa ja Helsingissä päivystävä Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopteri.   

Lue myös artikkeli: Rajan uusi H215-kopteri ottaa päivystysvastuun Malmilla - meripelastuskyky moninkertaistuu