Helsinki City Airpark muistuttaa asumisen ja ilmailun yhdistävästä vaihtoehdosta Malmin lentokentälle

Malmi_opaste_1Malmin lentokentän tulevaisuutta uhkaa asuinrakentaminen, käynnissä on oikeuskiista maanvuokrasopimuksesta ja edessä on lisäksi mahdollinen kunnallinen kansanäänestys lentokentän ilmailukäytön jatkosta. Yhteisen pöydän ääressä voisi olla mahdollista toteuttaa unelmat asunnoista ja lentotoiminnasta. Jo vuonna 2014 ensikertaa julkistettu Helsinki City Airpark -suunnitelma voisi olla yksi tällainen ratkaisu pitkään kiistaan.

Malmin lentokentän tulevaisuus on ollut vuosikausia uhattuna ja vuosien varrella Helsingin kaupungin haluun rakentaa historialliselle lentokentällä asuntoja on etsitty erilaisia vaihtoehtoja.

Malmi_joulukuu_2019_1Jo vuonna 2013 tehtiin alustava visio siitä, miten lentokenttäaluetta voitaisiin kehittää niin, että ilmailutoiminta, liiketoiminta ja asuntorakentaminen otettaisiin kokonaisuutena huomioon.

Konkreettinen Helsinki City Airpark -ennakkosuunnitelma, joka yhdistäisi lisärakentamisen ja lentotoiminnan julkaistiin joulukuussa 2014. Ennakkosuunnitelma mahdollisti lentokenttätoimintojen säilyttämisen ja asuinrakentamisen noin 12 000 asukkaalle.

HelsinkiCityAirpark_1Nyt samainen valmistunut Helsinki City Airpark -ehdotus voitti Suomen ilmailuliiton, Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen, Suomen luonnonsuojeluliiton ja  ja arkkitehti Nazzareno Sifon keväällä 2021 järjestämän ideakilpailun, jossa haettiin kompromissiratkaisua asunrakentamisen ja uhanalaisten siivekkäiden välille.

Kilpailuun saatiin kahdeksan erilaista ehdotusta.

Kilpailun järjestäneet tahot toivovat, että Helsingin kaupungin ja valtion päättäjät ottaisivat huomioon nämä visiot ennen kuin Malmin lentokentän alueen asemakaavoituksessa tehdään mitään peruuttamatonta.

IMG_20200102_133015Helsinki City Airpark -suunnitelma on hybridi-idea, jossa yhdistetään monipuoliset aluetoiminnot ilmailukeskeiseen ympäristöön alueen historiallista rakennetta ja luontoa kunnioittaen.

Ratkaisu perustuu siihen, että kentän varsinainen liikennealue kapenee säilytettävän kiitotien 18/36 varteen. Muu osan kentästä ympäristöineen voidaan rakentaa halutulla tavalla.

Hyvin karkean laskelman mukaan Helsinki City Airpark -suunnitelmassa lentokenttätoiminnot säilyttäen alueelle voisi sijoittaa monipuolisten – jopa ainutkertaisten toimintojen – ohella yli 12000 asukasta. Lukuun on toistaiseksi syytä suhtautua varauksin, koska varsinaisia mittaluonnoksia kohteesta ei ole vielä laadittu.

Helsinki City Airpark -suunnitelma (PDF-tiedosto)

Lue myös: