Ilmassa Red Arrows, maassa paikoin ruuhkia - Kauhavan lentonäytöksen avauspäivä oli komia

K1_REDs_ja_HXEnglannin kuninkaallisten ilmavoimien taitolentoryhmä Red Arrows avasi lentonäytöskautensa näyttävästi Kauhavalla lauantaina 29. elokuuta. Aurinkoinen sääennuste täytti parkkipaikat vauhdilla ja lentonäytösalueella oli runsaasti yleisöä. HX-hävittäjähanke näkyi Ilmavoimien entisen lentosotakoulun asematasolla laajasti. Taivaalla suurimman huomion otti ainoana Hornetin korvaajaehdokkaana lentänyt ranskalaisen Dassaultin Rafale C -hävittäjä.

K1_avaushyppyYleisöä saapui Kauhavan lentonäytösalueelle heti porttien  avaamisesta eli aamuyhdeksästä lähtien. Pysäköintialue vaikutti täyttyvän jatkuvan autojonon myötä vauhdikkaasti. Aamupäivällä avaushypyn eli Suomen lippua liehuen vetävän laskuvarjohypyn aikaan alueella oli vielä väljää.

Alueelle johtavan pääsisääntuloväylän varrella näytösvieraat ottivat vastaan eri toimijoiden esittelypisteet. Lentokouluista paikalla olivat ainakin Suomen ilmailuopisto sekä Blue Skies Aviation Oy.

K1_kauppakujaEri ilmailulajeista kerrottiin myös Suomen Ilmailuliiton pisteellä, jossa sai kokeilla myös purjelentosimulaattoria.

Näytösyleisöllä oli mukanaan taitettavia retkituoleja joilla istuen monet nauttivat esityksistä. Asematasolla myös turvavälit olivat pääosin kunnossa aivan eturiviä lukuunottamatta. Toinen suurempi lento-ohjelman katselualue eli asematason vierellä sijaitseva korotettu ns. latausvalli sen sijaan täyttyi ihmismassoista.

K1_historic_ja_valliLentonäytösyleisöä hemmoteltiin näytösohjelman lisäksi pääosin aurinkoisella ja lämpimällä säällä. Alueelle osui myös lyhytkestoinen sadekuuro. Välillä oli siis hieman pilvisempääkin, mutta sää kirkastui jälleen ennen hävittäjien lentoesityksiä.

Ohjelmatauon aikana yleisö siirtyi kohti ruokapisteitä, jotka ruuhkautuivat pahoin. Kymmenien metrien jonot etenivät hitaasti kohti kahta ravintolatelttaa sekä sotilaskodin myyntipistettä. Myös anniskelualueella oli pitkä mutkitteleva jono kohti baaritiskiä.

K1_Rafale_ladiesRanskan ilmavoimien esityslentäjä "Schuss" ja Dassault Aviation Rafale C -hävittäjä omivat taivaan, kun ilmassa ei nähty muiden HX-ehdokkaiden hävittäjäkalustoa.

Näytöslento esitteli yleisölle erikoismaalatun ranskalaishävittäjän ketterää liikehtimiskykyä.

Myös vauhtia riitti ja loppuhuipennuksena nähtiin yhdellä kaarrolla toteutettu erikoinen maaliinlasku. Siinä hävittäjä lähestyi laskukiitotietä vastasuunnasta vähentäen tehoa sekä nostaen kynnyksen kohdalla nokan kohti korkeuksia. Tämän jälkeen "Schuss" käänsi koneen kauniissa jatkuvassa kaarrossa yläkautta kohti kiitotietä ja laskeutui kosketuskohtamerkeille. 

K1_Rafale_ilmassa_1Suomen ilmavoimat esiintyi näyttävästi sinivalkealla taivaalla. Ensin yhdessä entisten koulukoneiden Saab Safirien kanssa lensivät nykyiset Vinka ja Grob -koulukoneet. Niitä seurasi Hawk -soolo ja Midnight Hawksin esitykset.

Meno yltyi, kun kapteeni Jukka Asmundela nosti ilmaan Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetin. Suorituskyky näkyi kautta esityksen, jota tehostettiin lisäksi omasuojaheitteiden käytöllä.

K1_MH_laajaRuotsin Ilmavoimat esitteli Gripen C -hävittäjää yhtälailla vauhdikkaalla esityslennolla. Myös sen käytössä oli omasuojaheitteitä.

Pääesiintyjä oli Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Red Arrows, joka tunnetaan tiiviistä yhdeksän Hawk-harjoitussuihkukoneen muodostelmalennosta sekä vauhdikkaista kohtaamisista. Esityksen näyttävyyttä lisää myös punavalkoinen savu.

K1_HN_soihduttaaKauhavalla nähtiin odotetusti myös sinivalkoiset savut. Red Arrows ei käytä Midnigth Hawksien tavoin siipiripustimiin kiinnitettäviä ns. savupodeja vaan väriaine ruiskutetaan suoraan suihkuvirtaukseen. 

Lentoposti.fi:n arvion mukaan lentonäytöksen pysäköintialueilla oli yli 1000 autoa, kymmenittäin moottoripyöriä sekä polkupyöriä. Lisäksi LSK Businessparkin alueella oli leiriytyneenä useita matkailu-auto- ja asuntovaunukuntia.

Paikalla saattoi olla jopa 4000-6000 katsojaa. Näytösjärjestäjälle ei ollut vielä lauantain näytöksen lopulla toimittaa Lentoposti.fi:lle arviotaan kävijämäärästä. Laskenta oli edelleen kesken sunnuntaiaamuna, mutta alustava arvio oli jopa 7000 näytösvierasta. 

K1_GR_1Kauhava Air Show on yksi harvoista Euroopassa koronapandemian aikana järjestetyistä lentonäytöksistä. Peruttujen näytösten lista on Euroopassa yksin elokuun ajalta yli viidenkymmenen tapahtuman mittainen.

Lentonäytöskauden aikana Euroopassa on kuitenkin määrä järjestää Kauhavaakin suurempia tapahtumia. Niitä ovat esimerkiksi syyskuussa järjestettävä Guernsey Air Show ja Ostravan NATO Days.

Kauhavalla edessä on vielä sunnuntai eli lentonäytöksen toinen päivä ja siitä odotetaan vastaavaa yleisömenestystä. Ohjelma on samankaltainen kuin ensimmäisenä päivänä, mutta luvassa voi olla myös yllätyksiäkin.

IMG-20200829-WA0021IMG_20200830_083032

 

 

 

K1_sodejonoK1_yleiso_1K1_yleiso_2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitys kello 09.39: Lisätty järjestäjän edustavan alustava arvio sekä tarkennettu Red Arrowsien käyttämän vörisavun muodostamista. 

Lue myös: