Ilmavoimien ylilennot Vaasassa ja Kilpisjärvellä 27.4. - veteraanipäivän pääjuhlallisuudet Vaasassa

HN_2021_1(Päivittynyt 24.4. klo 10.50) Ilmavoimat juhlistaa 27. huhtikuuta vietettävää kansallista veteraanipäivää ylilennoilla Vaasassa ja Kilpisjärvellä. Veteraanipäivän pääjuhlallisuuksia vietetään Vaasan Botniahallissa ja tilaisuuteen osallistuu myös puolustusministeri Antti Häkkänen.

Veteraanipäivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Vuoden 2024 teema ”Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme" viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä.

3Valtionrajapyykki_ilmavPuolustusministeri Antti Häkkänen osallistuu juhlaan Vaasassa ja tapaa veteraanipäivän aikana veteraaneja sekä antaa valtioneuvoston tervehdyksen Botniahallissa pidettävässä pääjuhlassa. Veteraanipäivän juhla televisioidaan suorana lähetyksenä ja sitä voi katsoa Yle1 -kanavalla ja Yle Areenassa.

Ilmavoimat suorittaa juhlapäivän ylilennon F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä Kolmen valtakunnan rajapyykillä Suomen, Ruotsin ja Norjan rajalla 27.4.2024 kello 12 juhlallisen lipunnoston yhteydessä. Säävarauksella toteuttavan lennon suorittaa Lapin lennosto.

Ilmavoimat vahvisti 24. huhtikuuta, että veteraanipäivänä nähdään F/A-18 Hornet -hävittöjäön ylilento myös Vaasassa pääjuhlallisuuksien yhteydessä. Karjalan lennosto toteuttaa säävarauksella ylilennon 300 metrin korkeudessa Vaasan torin yli 27. huhtikuuta kello 09.00.

Lisäksi Ilmavoimat juhlistaa päivää osallistumalla paikallisiin veteraanipäivän seppeleenlaskutilaisuuksiin Jyväskylässä, Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Kolmen_valtakunnan_rajapyykki_27.4.1945Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Lapin sodan päättymisen muistopäivänä. Lapin sota päättyi 79 vuotta sitten, 27. huhtikuuta 1945, kun viimeisetkin saksalaiset joukot poistuivat Norjan puolelle. Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien.

Ilmavoimien viimeinen sotalento Lapin sodassa oli Kemin lentoasemalta Kilpisjärvelle suuntautunut valokuvauslento, joka suoritettiin 4. huhtikuuta 1945 Dornier Do 17 -pommikoneella.