Etsintäalueita on jälleen muokattu ja kahdeksannen päivän aluekartoissa on määritetty erikseen tarkentunut sektori hylyn vedenalaiseen etsintään sekä todennäköisin alue pinnalla ajautuvien lentokoneen osien ja matkustajien ruumiiden etsintään (Basarnasin kartta alla).
Merestä on nostettu koneeseen kuuluvia osia kuten hätäpoistumistien liukumäki. Merenpohjasta on kaikumittaimilla paikannettu useita kohteita, joista suurin saattaa olla A320-koneen rungon osa. Etsintä- ja pelastustoimista vastaavan Basarnasin mukaan mahdollisia rungon osia on paikallistettu kaikumittaimilla kaikkiaan viisi. Merestä on havaittu osia joiden koot ovat noin 9,4 x 4,8 x 0,4 ja 7,2 x 0,5 sekä 18 x 5,4 x 2,2 metriä ja 12,4 x 0,6 x 0,5 metriä. Viimeisin viides osa on kooltaan 9,8 x 1,1 x 0,4 metriä.
Airbus A320-koneen rungon pituus on noin 37 metriä ja siipien kärkiväli noin 35 metriä. Koneen runko on suurimmalta leveydeltään 3,7 metriä. Merenkäynti alueella jatkuu edelleen kovana. Etsintäalueella tuulee noin 20-30 solmun voimakkuudella ja aallon korkeudet ovat jopa 5-6 metriä. Näkyvyyttä on Indonesian laivaston mukaan noin 5 merimailia.
Yhteys Indonesia AirAsian Airbus A320 -matkustajakoneeseen (PK-AXC) katkesi sunnuntaina 28. joulukuuta sen ollessa matkalla Indonesian Surabayasta (WARR) Singaporeen (WSSS). Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö.
Indonesian ilmatieteenlaitos on julkistanut raportin, jossa kerrotaan sään olleen ainakin osasyy onnettomuuteen. Sääolot eivät kuitenkaan tähän aikaan vuotta olleet alueella mitenkään normaalista suuresti poikkeavat. Ukkossoluissa voi esiintyä jäätämistä, rakeita ja voimakkaita pystyvirtauksia. Matkustajakoneissa on säätutka, jonka avulla pahimmat alueet voidaan välttää. Ukkossolujen kiertäminen on rutiinia alueella operoiville lentokoneille ja siihen varaudutaan myös polttoainelaskelmissa. Lennolle QZ850 oli tankattu 8296 kiloa kerosiinia, josta noin 5100 kg oli määrä kulua matkalla. Tutkinnan yhteydessä on käynyt selville, että Indonesia AirAsialla oli lupa lentää Surabayasta (WARR) Indonesiasta Singaporeen (WSSS) vain neljänä päivänä viikossa. Sunnuntai ei kuulunut niihin. Indonesian ilmailuviranomainen kertoo käyvänsä läpi kaikkia Indonesia AirAsian aikataulut.
Etsintätoimissa on kahdeksannen päivän aikana mukana 26 laivaa, viisi lentokonetta ja yhdeksän helikopteria. US Navy osallistuu vedenalaisiin etsintöihin myös Arleigh Burke -luokan ohjusristeilijä USS Sampsonilla (DDG 102). Sampsonin kopterit ovat kuljettaneet 12 onnettomuudessa menehtynyttä Indonesian Iskander Air Base -kentälle Pangkalan Bunin kaupunkiin Borneon saarella. Otsikkokuvassa onnettomuuden uhreja tuodaan maihin aluksen Sikorsky SH-60R SeaHawk -helikopterilla. Mukana etsintäalueella on myös Singaporen merivoimien RSS Kallang. Se on ruotsalaisvalmisteiseen Bedok-luokkaan kuuluva miinantorjunta-alus. Singaporella on niitä neljä.
Ne kykenevät jopa 24 tuntia kestäviin itsenäisiin etsintäsukelluksiin ja soveltuvat hyvin kaikenlaisiin vedenalaisiin etsintöihin. AUV-kaluston ja sukeltajien paikalla olosta huolimatta kuvamateriaalia meren pohjasta löydetyistä kappaleista ei ole saatu (tai ainakaan julkaistu). Voimakas aallokko on vaikeuttanut pinnanalaista toimintaa. Myöskään Airbusin lennontallentimien lähettämiä akustisia paikantamissignaaleja ei ilmeisesti ole kuultu. Näiden ns. mustien laatikkojen löytymistä pidetään keskeisenä onnettomuuden syyn selvittämisessä. Koska etsintäalue Jaavanmerellä on kuitenkin suhteellisen matala (noin 30 metriä), tallentimet löytyvät suurella todennäköisyydellä ennemmin tai myöhemmin. Lue aiempia uutisia aiheesta:
|
|||