Japan Airlines ja Avolon kehittävät eVTOL-lentoyhteyksiä Japaniin VA-X4 -sähkölentokoneella

Vertical-4AX4_2Japan Airlines (JAL) ja leasingyhtiö Avolon ilmoittivat yhteishankkeesta, jossa kehitetään päästötöntä kaupallista lentoliikenneratkaisua Japaniin Vertical Aerospacen VA-X4 eVTOL -sähkölentokoneilla. JAL hankkii yhteistyön myötä käyttöönsä jopa 100 kappaletta 5-paikkaisia sähkölentokoneita. Samanlaisia koneita ovat tilanneet myös American Airlines, Virgin Atlantic ja GOL.

Avolonin investointiyhtiö Avolon-e ja JAL ovat solmineet sopimuksen strategisesta yhteistyöstä kehittääkseen yhden maailman ensimmäisistä eVTOL-liiketoimintamalleista Japanin markkinoille. Hankkeessa selvitetään paikallisia kumppaneita, asiakkaiden tarpeita sekä infra- ja tyyppihyväksyntävaatimuksia.

Vertical-4AX4_4Avolon-e on VA-4x eVTOL -sähkölentokoneiden avausasiakas. JAL voi yhteistyön edetessä ostaa tai vuokrata jopa 50 Vertical VA-X4 -eVTOL-sähkölentokonetta ja saa myös optiot 50 samanlaiseen sähkölentokoneeseen.

"Julkistus on tärkeä askel ilmataksipalveluiden toteuttamisessa Osaka Kansai EXPO tapahtumaan vuonna 2025. Yhteistyömme Avolonin kanssa antaa suuntaviivat ilmakuljetuksen muutokseen Japanissa. Odotamme tiivistä yhteistyötä Avolonin ja Verticalin kanssa suunnitelmassa VA-X4:n hyväksyttämisemenettelyssä Japanin siviili-ilmailuviranomaisen kanssa", sanoi Japan Airlinesin johtaja Tomohiro Nishihata.

Vertical-4AX4_5Vertical Aerospace VA-X4 eVTOL on pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevä viisipaikkainen sähkölentokone. Siinä on yhden megawatin voimalinja, joka mahdollistaa sähkölentokoneella jopa 325 km/h nopeuden sekä yli sadan kilometrin toimintamatkan ilman CO2-päästöjä.

Ilma-aluksessa on kahdeksan potkuria, joista neljä kääntyvää sijaitsee siipien etupuolella ja neljä nousu- ja laskuvaiheessa käytettävää siiven takapuolella.

Vertical Aerospacen kehittämä ratkaisu nopeuttaisi siirtymistä lentokentille ja niiltä pois ensimmäisen ja viimeisen sadan mailin osalta. Ratkaisu olisi siis omiaan siirtymiseen kaupunkien ruuhkaisista keskustoista tai vaihtoehtoisesti se voisi lyhentää matka-aikaa merkittävästi myös lähikaupungeista lentokentille.

Ilma-alusta on kehitetty erityisesti matkustajien, rahdin sekä medevac-tehtävien tarpeisiin. Hankkeessa ovat mukana mm. voimalinjan kehittänyt Rolls-Royce ja ohjausjärjestelmät sekä avioniikan kehittänyt Honeywell.

Vertical-4AX4_1Vertical Aerospace rakentaa parhaillaan ensimmäistä prototyyppikonetta ja  tavoitteena käynnistää koelento-ohjelma vuoden 2021 aikana.

Viranomaisen tyyppihyväksyntä  VA-4X:lle  on tavoitteena saada vuonna 2024. Tuolloin on myös määrä toimittaa ensimmäiset sähkölentokoneet asiakkaille. Tuolloin käynnistyy myös laajamittainen tuotanto. Käyttöönoton on suunniteltu tapahtuvan Osakassa Kansai EXPO:ssa vuonna 2025.

Vertical Aerospace on saanut aetilauksia jo tuhannesta VA-4X eVTOL -sähkölentokoneesta joiden rahallinen arvo on noin neljä miljardia Yhdysvaltain dollaria. Avolon on kesäkuussa 2021 tilannut 500 konetta, joista siis 100 olisi menossa Japan Airlinesille ja 250 konetta brasilialaisille lentoyhtiö Gol:lle ja Grupo Comportertelle. Lisäksi VA-4X:n tilaajia ovat American Airlines 250 koneella ja Virgin Atlantic 50-150 koneella. MH

Vertical-4AX4_6

Vertical-4AX4_3