Kadonneen indonesialaisen Airbusin runko paikallistettiin ja kuvattiin

airasia_1_singaporenavySingaporen merivoimien etsintä- ja pelastusalus MV Swift Rescue on löytänyt Indonesia AirAsian Airbus A320 -koneen rungon pääosat Jaavanmeren pohjasta. Singaporen puolustusministeriö julkaisi kauko-ohjattavan sukellusaluksen ottamia kuvia hylystä. Se on noin 30 metrin syvyydessä.

Singaporen puolutusministeri Ng Eng Hen toivoi kommentissaan, että löytö toisi selvyyttä tapaukseen ja siten lohtua kadoksissa olevien matkustajien ja miehistön jäsenten omaisten suruun.

MV Swift Rescue on tarkoitettu nimenomaan vedenalaisiin etsintöihin. Sen varustukseen kuuluu Perry Slingsby Systems Super Spartan miehittämätön ROV-sukellusalus (Remotely Operated Vehicle). Swift Rescue on jo aiemmin löytänyt Airbusiin kuuluvia osia.

airasia_2_singaporenavyAiemmin on jo nostettu merestä koneen FDR-lentoarvotallennin (Flight Data Recorder) sekä päivää myöhemmin myös CVR-ohjaamonauhuri (Cockpit Voice Recorder). Ne olivat noin 20 metrin päässä toisistaan.

Tähän mennessä merestä on nostettu 48 vainajaa. Heistä on tunnistettu 36. On varsin todennäköistä, että nyt löydetystä koneen rungosta löytyy lisää onnettomuuden uhreja.

Runko vaikuttaa kuvissa suhteellisen ehjältä. Julkaistuista kuvista ei kuitenkaan näy, missä kunnossa koneen ohjaamon alue on.

Singaporen merivoimat informoi välittömästi löydöstään etsintätomia johtavaa indonesialaista Basarnasia. Se ryhtyy ensi tilassa jatkotoimiin. Vielä ei ole päätetty, yritetäänkö runko nostaa heti pinnalle vai noudetaanko mahdolliset vainajat ensin pois hylystä.

Indonesia AirAsian Airbus A320-200 -matkustajakone (PK-AXC) syöksyi mereen 28. joulukuuta. Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö.