KU: Huonoja uutisia lentokoneiden ystäville: Lemminkäisen kalliot räjäytetään sepeliksi

lemminkainen_1118_2Ilmailuvalokuvaajien ja myös satunnaisten lentokoneiden katselijoiden suosikkipaikka Tuusulassa muuttaa muotoaan radikaalisti, kertoo Keski-Uusimaa. Virallisesti paikka on Sammonmäki mutta se tunnetaan nimellä Lemminkäisen kalliot. Alue muuttuu kivilouhokseksi, josta saadaan sepeliä Kehä IV:n pohjaksi.

Lemminkäisen kalliot sijaitsevat Tuusulanväylän kupeessa Helsinki-Vantaan kiitotien 22L finaalin alla. Sieltä aukeavat komeat näkymät kenttäalueelle. Laskeutuvat koneet ovat jo varsin matalalla ylittäessään paikan.

Siksi kohde on ollut suosittu ilmailuharrastajien ja erityisesti lentokonekuvaajien keskuudessa. Myös muu väki tietää kallion ja kauniina päivänä siellä saattaa olla useita kymmeniä ihmisiä seuraamassa Helsinki-Vantaan toimintaa. Paikka on myös lapsiperheiden suosiossa.

lemminkainen_1118_1Lemminkäisen kalliot ovat saaneet nimensä läheiseltä teollisuusalueelta, jossa sijaitsee Lemminkäinen-yhtymän (nykyisin YIT Infra) maa-ainesasema. Paikoitusmahdollisuudet alueella eivät ole parhaat mahdolliset, mutta suosittuina päivinä teiden varsiin on saatu sijoitettua kymmeniä autoja.

Uhka alueen muutoksista on ollut tiedossa jo pitkään. Keski-Uusimaan mukaan Sammonmäen suojelemista on vaadittu mm. nettiadressilla, johon kertyi yli 350 nimeä.

Nyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on puoltanut maa-aines- ja ympäristölupaa niitä hakeneille yhtiöille. Asiasta uutisoineen lehden mukaan tämä tarkoittaa louhintojen alkamista jo pian. Maanantaina 12. marraskuuta alueen vesaikkoja olikin jo raivattu.

Kivimateriaali tarvitaan alueelle rakennettavan Kehä IV:n pohjatöihin. Paikkaa ei maisemoida vaan se jätetään avoimeksi kentäksi odottamaan uusiokäyttöä. Alueelle on tulossa myös uusi asfalttiasema.

Keski-Uusimaan mukaan Lemminkäisen kallio tai lentokonekallio on yksi Tuusulan suosituimmista nähtävyyksistä. Kunta on markkinoinut sitä vielä kuluvana vuonnakin. T.T.

Keski-Uusimaan uutinen saman konsernin Vantaan Sanomissa

Lue myös: