Kylmän sodan ajoilta tunnettu Suhoi Su-22 Fitter -rynnäkkökone Turun lentonäytökseen

Su-22-yksipaikkainen-parkissa-Puola-Kuva-Perttu-KarivaloPuolan Ilmavoimien Suhoi Su-22 -rynnäkkökone saapuu vierailulle Suomeen Turun lentonäytökseen 17.-18. kesäkuuta 2023. Kyseessä on Kylmän sodan aikakaudelta tunnettu Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone. Kyseessä on todennäköisesti käytöstä poistettavan konetyypin viimeinen vierailu Suomessa.

Su-22-rullaa-Perttu-KarivaloNykyinen Natomaa Puola on ainoa entisen Varsovan liiton maista, joka lentää edelleen Suhoi Su-22 -kalustolla (Nato-koodinimi Fitter). Aikanaan konetyyppi oli Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone, joka palveli lähes kaikissa liittoon kuuluvissa maissa. Entisten Varsovan liiton maiden liityttyä NATO:n jäseniksi, useat maat, kuten Puola, Tshekki ja Slovakia jatkoivat konetyypin käyttöä.

Neuvostoliitto toimitti Puolalle kaikkiaan 110 Su-22 -konetta, joista ensimmäinen saapui Puolaan 28. elokuuta 1986. Nykyisin Puolalla on edelleen käytössä parikymmentä Nato-yhteensopivaksi muokattua Su-22 -konetta. Koneita on päivitetty useamman kerran niiden elinkaaren aikana. Puolan ilmavoimilla on käytössä yksipaikkaisia Su-22M4 ja kaksipaikkaisia Su-22UM3K -koneita. Näistä kaksipaikkaista käytetään ohjaajien koulutukseen.

Su-22-yksipaikkainen-Puola-Kuva-Perttu-KarivaloTurun lentonäytöksen maanäyttelyyn on luvassa vieraaksi yksipaikkainen Su-22M4 -rynnäkkökone. Koska Puola tulee poistamaan Su-22 -kaluston käytöstä lähiaikoinen on kyseessä todennäköisesti konetyypin viimeinen vierailu Suomessa.

Koneen tyyppimerkintä oli Neuvostoliitossa Suhoi Su-17, jonka vientiversio oli tunnettaan nimellä Suhoi Su-22. Vuonna 1969 ensilentonsä lentänyt Su-17 oli tuotannossa vuoteen 1990 asti. Kaikiaan konetyyppiä on valmistettu yli 2800 kappaletta. Koneen erikoisuus on muuttuvageometrinen siipi eli ns. kääntyvä siipi.

Su-22-yksipaikkainen-parkissa2-Puola-Kuva-Perttu-KarivaloLaskeutuessa ja alkunousussa siivet ovat avoinna sivuille ja nopeuden kasvaessa nuolimuodossa. Vastaavankaltainen kääntyväsiipinen lentokone on mm. Top Gunista tuttu Grumman F-14 Tomcat. Su-22 kykenee matalalla yliäänilentoon ja korkeammalla 1,6-kertaiseen äänen nopeuteen. Asekuormaa koneella voidaan kuljettaa noin 4000 kg.

Neuvostoliiton ja Varsovan liiton lisäksi Su-22 on palvellut useissa maissa, kuten Angolassa, Perussa, Vietnamissa, Iranissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa, Jemenissä ja Afganistanissa. Puolan lisksi konetyypillä lentävät edelleen Vietnam ja Iran.


Suomen Ilmailuliiton
kesän 2023 päälentonäytös Turussa

100_sininen_yleisoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta, jossa aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa. Tarjolla on myös VIP-paketteja.

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä. Luvassa on myös kaksi Hornet-soloesitystä, sillä Suomen ilmavoimien perinteisesti näyttävän esityslennon lisäksi luvassa on Sveitsin Hornet-solo. Muita taivaalla nähtäviä ensilinjan hävittäjiä ovat Ruotsin ilmavoimien Gripen-solo sekä Tanskan ilmavoimien F-16 -solo. Maanäyttelyssä nähdään mm. kaksi Lockheed Martin F-35A -hävittäjää. Tämä konetyyppi on Suomen ilmavoimien seuraava suorituskyky.

T23_logoLentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019. Tätä aiemmin päälentonäytös on nähty Turussa myös vuosina 2015, 2011, 2000 ja 1992. Vuoden 2022 päälentonäytös nähtiin Porissa. MH

  Virallinen Turku Airshow -verkkosivusto

Lue myös: