Laskuvarjohypyn uusi SE on nyt 80 hengen kuvio - hypättiin Suomi 100 -vuoden kunniaksi

SE2017_exit80 suomalaista laskuvarjohyppääjää onnistui keskiviikkona 9. elokuuta useiden yritysten jälkeen rikkomaan vanhan Suomen ennätyksen Tsekin Klatovyssa. Käytössä oli neljä Short Skyvan -konetta. Edellisessä ennätyksessä 2009 oli mukana 63 suomalaista.

Muodostelmahypyn uusi Suomen ennätys 80-way hypättiin yli viiden kilometrin korkeudesta ja samanaikaisesti neljästä koneesta. Skyvan on paineistamaton kone. Siksi nousun aikana käytettiin lisähappea, sillä yli 4000 metrin korkeuksissa hyppääjiä uhkaisi hapenpuute eli suorityskykyä heikentävä hypoksia.

Hypyillä oli mukana kolme videokuvaajaa, jotka taltioivat suorituksen. Vapaapudotuksen aikana hyppääjät kiinnittyvät toisiinsa ennalta määritellyn kuvion mukaisesti.

Suorituksen jälkeen tuomari vahvisti ennätyksen syntyneen videotallenteelta. Siltä varmistetaan, että kaikki hyppääjät ovat kiinni toisissaan sääntöjen vaatiman sekuntimäärän. Virallinen SE-tulos vaatii vielä Suomen Ilmailuliiton vahvistuksen.
Ennätys tehtiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Ennätyksen suunnittelijatSE2017_80way valitsivat suorituspaikaksi Tsekin Klatovyn sen tarjoaman suuren lentokonekapasiteetin takia. Kentällä on käytössä neljä Skyvan-konetta. Niiden peräportit mahdollistavat nopeat exitit.

Etummaisena lentävästä Skyvanista hyppäsi kuvion ns. pohja, joka pyritään saamaan koneesta ehjänä taivaalle. Hyppääjillä oli siis otteet toisistaan jo ennen uloshyppyä.

Sivuilla lentävistä koneista lähtevät hyppääjät lähestyvät vuorollaan pohjaa ja jatkuvasti kasvavaa kuviota, joka putoaa maata kohden vajaan 200 kmh nopeudella.

Ennalta sovitussa korkeudessa pohjasta näytetään purkumerkki, jonka kaikki muut toistavat. Hyppääjät lähtevät kuviosta porrastetusti sen ulkolaidoilta ja liukuvat kauemmaksi muista. Näin kaikille saadaan tilaa avata varjonsa turvallisesti.

Pitkän työn takana

Helpolla ei 80-way syntynyt. Suomalaiset aloittivat ennätyksen harjoittelun vuonna 2015 ja harjoitusleirejä järjestettiin ennen ennätystä yhteensä 11. Leirejä järjestettiin muun muassa Portugalissa, Yhdysvalloissa ja Suomessa Utissa ja Alavudella.

Sää aiheutti jonkin verran haastetta. Alkuviikon aurinkoinen sää muuttui leirin puolivälissä pilviseksi. Ennätystä päästiin silti yrittämään yhteensä yhdeksällä hypyllä.

Kaikki osui kohdalleen keskiviikon viimeisellä hypyllä kun ennätys vihdoin tehtiin. Siitä alkoivat suomalaisten juhlat, joissa liput liehuivat ja laulu raikasi.

"Oli upeaa tehdä tämä ennätys juuri Suomen 100-vuotisjuhlavuotena. Tunnelma ei voisi olla parempi. Olen tavattoman ylpeä tästä porukasta", kertoi ennätyksen pääorganisaattori Petri Mastola.

SE2017_ryhmakuvaEnnätyshypyllä oli mukana laskuvarjourheilijoita mm. Helsingistä, Jyväskylästä, Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Myös muutama ulkomailla asuva suomalainen pääsi mukaan ennätykseen.

Ikäjakauma ennätyshypyllä oli 27 - 71 vuotta. Ennätyshypyllä vähäisin hyppykokemus oli noin 200 hyppyä ja kokeneimmalla hyppääjällä noin 6000 hypyn kokemus.

Ennätyksen organisoijina toimivat Petri Mastola, Jorma Löfgren, Kimmo Pohjola, Nadja Lönnroth sekä Juha Kokkonen. Ennätyksen kuvasivat Jussi Määttä, Janne Lindstedt sekä Andrey Veselov.

Edellinen Suomen ennätys tehtiin vuonna 2009 Espanjassa. Siinä oli mukana 63 suomalaista. Nyt tehdyssä uudessa ennätyksessä oli mukana vain 28 edellisessä ollutta. Siten suurin osa hyppääjistä oli ensimmäistä kertaa mukana SE-hypyllä.

Suurin kansainvälisen ilmailuliiton Fédération Aéronautique Internationalen vahvistama vapaapudotuskuvio on 400-way. Se hypättiin vuonna 2006 Thaimaassa. Mukana oli myös silloin suomalaisia laskuvarjourheilijoita. T.T.