Patria vastaanottaa kaksi uutta Diamond DA40 NG -koulukonetta - Ensin Pirkkalaan ja sitten Cordobaan

OH-DTG_DTH_270420Patria Pilot Trainingin koulukonelaivasto kasvaa kahdella uudella Diamod DA40 NG -koneella nostaen konetyypin kokonaismäärän jo kahdeksaan. Uudet koneet saapuvat Suomeen siirtolennolla Itävallasta maanantaina 27. huhtikuuta 2020. Koronapandemian aikana lentokoulutus jatkuu edelleen, mutta tarkennetuin menetelmin.

Nyt Suomeen saapuvat Diamond DA40 NG -koneet Patria tilasi lokakuussa 2019. Kyseinen tilaus sisälsi lisäksi option kahteen lisäkoneeseen, joita ei ole vielä vahvistettu toimitettavaksi. Optiot kuitenkin ovat edelleen voimassa haetun kasvun tarpeisiin.

Patria_DiamonditDiamond Aircraft Industries GmbH:n tehtaan lentäjät lähtivät siirtolennolle Itävallan Wiener Neustadtista maanantai-aamupäivällä. Ensimmäinen välilasku toteutettiin Liettuan Kaunasissa, josta matka jatkui kohti Suomea. Parhaillaan koneet ovat Viron yllä matkalla Helsinki-Vantaalle, jonne (OH-DTG ja OH-DTH) koneiden odotetaan saapuvan alkuillasta. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen koulukoneet lennetään edelleen Pirkkalaan, jonne ne saapuvat illalla noin kello kahdeksan aikoihin.

Koronapandemian takia koneiden toimitus on viivästynyt alkuperäisestä noin kuukaudella. Siirtolennon järjestäminen maahantulorajoitusten aikana toi omat haasteensa operaatioon. Lopulta kaikki saatiin sovittua eri viranomaistahojen kanssa ja koneet saadaan Suomeen.

Patria_DA42Normaaliolosuhteissa siirtolennon olisivat toteuttaneet Patrian lentäjät. Tällä kertaa oli helpompaa, kun siirron Suomeen toteuttavat tehtaan lentäjät. He ovat lentotyötä tekeviä eivätkä siten joudu Suomessa karanteeniin. Ohjaajat palaavat pian Itävaltaan Patrian Diamond DA42 -koneella, joka lennetään sinne huoltoon.

Uudet koneet otetaan heti koulutuskäyttöön Patrian Pirkkalan toimipisteessä, jossa koulutetaan parhaillaan kazakstanilaisen Air Astanan tulevia lentäjiä.

Patria_suojakasineetKyseiset yksimoottoriset koulukoneet ovat mittarilentokelpoisia, ja niitä käytetään sekä perus- että mittarilentokoulutukseen. Koneissa on Garmin G1000 NXi -avioniikka. Kaikkiaan tällaisia DA40 NG -koulukoneita on nyt Patrian laivastossa siis kahdeksan ja yhtiöllä on vielä osto-optiot kahteen koneyksilöön.

Parhaillaan lentokoulutuksen Pirkkalassa kerrotaan jatkuvan melko normaalisti ja käynnissä on lentokoulutuksen lisäksi simulaattorikoulutusta sekä teoriaopetusta, jossa on käytössä myös etäopetusjärjestelmä.

Toimintaohjeistusta on kuitenkin tiukennettu koronaviruksen seurauksena paljonkin. Vierailuja rajoitetaan, lentokoneita siivotaan useammin ja käytössä on myös kertakäyttökäsineitä. Patria on yksi valtioneuvoston asetuksen mukainen kriittinen yhteiskunnallinen toimija.

Myöhemmässä vaiheessa, kun koronaviruspandemia helpottaa tullaan koneet lentämään Patrian Espanjan Cordobassa sijaitsevaan toimipisteeseen.

Patria_simussaKoronaviruksen seurauksena Patria Pilot Training -yksikössä jouduttiin pitämään myös yhteistoimintaneuvottelut. Ne päättyivät 27.4. ja lopputulemana henkilökuntaa lomautetaan kahdeksi kuukaudeksi kuluvan vuoden aikana.

Patria odottaa kuitenkin lentokoulutuksen kasvun jatkuvan. Nyt koulutuksessa olevien Air Astanan lento-oppilaiden lisäksi Patria käynnistää koulutusta Turkish Airlinesin kanssa ja asiakkuutta odotetaan toteutuvaksi myös toistaiseksi nimeämättömän suuren toimijan kanssa.

Päivitys kello 19.48: Lisätty kuva koneista Helsinki-Vantaalta.

Lue myös: