RAF:n F-35B -häivehävittäjä tuhoutui Välimerellä - lentäjä pelastautui heittoistuimella

QueenElisabeth_F-35B_takeoffIson-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Lockheed Martin F-35B -häivehävittäjä tuhoutui onnettomuudessa Välimerellä 17. marraskuuta 2021. Hävittäjälentäjä pelastautui heittoistuimella. 

Onnettomuuteen joutunut F-35B tukeutui Välimerellä HMS Queen Elizabeth -lentotukialukselle. Lentäjä pelastettiin takaisin alukselle. Häivehävittäjä putosi mereen.

Lentäjä oli normaalilla lennolla onnettomuuden aikaan eikä tapahtuneeseen liittynyt muita osapuolia.

QueenElisabeth_2020HMS Queen Elizabethille tukeutuu parhaillaan RAF:n F-35B -hävittäjien lisäksi myös Yhdysvaltain Merijalkaväen F-35B-hävittäjiä. HMS Queen Elizabethillä ei ole lentoonlähtöihin käytettävää katapulttia. Sen sijaan lähtöihin käytetään aluksen keulassa olevaa hyppyriä. 

Lockheed Martin F-35B Lightning II -häivehävittäjä kykenee lyhyeen lähtökiitoon ja pystysuoraan laskeutumiseen (STOVL, Short TakeOff / Vertical Landing).  F-35-hävittäjästä on kolme versiota, joista STOVL-kyvyn omaava F-35B on tarkoitettu Englannin ilma- ja merivoimien ohella etenkin Yhdysvaltain merijalkaväelle.

Kyseessä on Ison-Britannian ensimmäinen F-35 -hävittäjän (F-35B) menetys. Ensimmäinen F-35-hävittäjille tapahtunut koneen menetykseen johtanut lentoturma tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 2018. Tämän jälkeen yksi F-35B menetettiin vuonna 2020, kun se törmäsi ilmatankkeriin.