"RPAS-järjestelmän tuottama tieto sopii kaikkiin mahdollisiin turvallisuustehtäviin ja hyödynnämmekin niitä hyvin laaja-alaisesti", painottaa komentaja Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksen esikunnasta. EMSA tarjoaa palvelua kaikille EU:n jäsenmaille veloituksetta ja Suomen Rajavartiolaitos sai RPAS-järjestelmän käyttöönsä hakemuksensa perusteella. Purjehduskaudella 2021 RPAS-järjestelmän toiminnan painopisteenä Rajavartiolaitoksella ova valvontatehtävät Pohjoisella Itämerellä pääosin saariston ulkopuolella.
"Ilma-alus pystyy lähettämään lukemansa tiedon maihin, jolloin tieto saastuttavista aluksista merellä tulee tehokkaammin viranomaisten käyttöön", kertoo EMSA:n turvallisuus- ja valvontaosaston päällikkö johtaja Leender Bal. Merivartiostot suunnittelevat lennot osaksi omaa operatiivista toimintaansa ja toteuttavat ne Hankoniemen alueelta. Rajavartiolaitoksen RPAS-operaatio Itämerellä on ensisijaisesti suunniteltu kesä-heinäkuuksi 2021, mutta se saattaa jatkua vielä neljän viikon ajan elo-syyskuussa 2021. Kauko-ohjattavat Schiebel Camcopter S-100 -ilma-alukset ovat vain 200 kilon painoisia ja ne kykenevät helikopterimaiseen pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen. Suomessa toteutettavat lennot operoi Rajavartiolaitoksen ohjeistuksen mukaisesti valmistaja Schiebel Aircraft.
RPAS-järjestelmän avulla voidaan toteuttaa laajasti erilaisia tehtäviä kuten mm. rajojen ja meriturvallisuuden valvontaa merialueella, merenkulun turvatoimia, meripelastustehtäviä, kalastuksen valvontaa, tullivalvontaa, yleistä lainvalvontaa merellä sekä meriympäristön suojelua. EMSA on edelläkävijä kauko-ohjattavien lentokoneiden tarjoamisessa jäsenmaille. Kaksi tai kolme kuukautta kestävä prosessi antaa rannikkovartiostoviranomaisille arvokasta käytännön kokemusta siitä, miten kauko-ohjattavat ilma-alukset toimivat erilaisissa operatiivisissa toimintaympäristöissä. Euroopan meriturvallisuusvirasto EMSA on tehnyt sopimuksia useiden UAS-järjestelmätoimittajien kanssa, jonka myötä erilaisia ilma-aluksia lainataan operaatioihin EU-jäsenvaltioille. Kevyiden dronejen ja hieman suurempien pyöriväsiipisten lisäksi tarjolla on myös kiinteäsiipisiä miehittämättömiä ilma-aluksia.
Rajavartiolaitoksen operaation pääasiallisena tavoitteena on muodostaa parempi tilanneymmärrys avomerialueilta. Valvontatehtävien lisäksi pyritään paljastamaan esimerkiksi mahdollisia luvattomia öljypäästöjä sekä rajat ylittävää rikollisuutta ja tarvittaessa tukemaan meripelastusoperaatioita. RPAS-järjestelmän suorituskykyä hyödynnetään laajasti kaikissa näissä tehtävissä joko suoraan Rajavartiolaitoksen toimesta tai tukena muille viranomaisille. Rajavartiolaitoksen omia ilma-aluksia merivalvontakoneita ja meripelastushelikoptereita operoi vartiolentolaivue. RPAS-järjestelmät eivät korvaa vartiolentolaivueen lentosuoritteita vaan ovat erillinen suorituskyky. MH Lue myös aikaisemmat uutisemme koskien EMSA:n RPAS-järjestelmän käyttöä Suomessa purjehduskausilla 2021 ja 2020:
|
|||