SmartLynx Airlines vuokraa kaksi Boeing 737 MAX 8 -kapearunkokonetta - lisäkoneita jo kesäkaudella

SmartLynxMAXLatvialainen SmartLynx Airlines saa laivastoonsa ensimmäisen Boeingin valmistaman lentokoneen vuosikymmenen tauon jälkeen. Latvialainen ACMI-operaattori on solminut ensivaiheessa leasingsopimuksen kahdesta Boeing 737 MAX 8 -koneesta. SmartLynx tunnetaan myös Suomessa, jossa se on operoinut mm. Finnairin ja Snowbirdin reittilentoja sekä matkatoimiston lomalentoja.

SmartLynx Airlines ja leasingyhtiö SMBC Aviation Capital ovat solmineet sopimuksen kahden Boeing 737 MAX 8 -koneen vuokrauksesta, joilla latvialaisoperaattori vastaa kysyntään Euroopassa sekä muilla markkinoilla. Lentokonetoimitusten on määrä tapahtua lähikuukausina. Operaattori on jo käynnistänyt rekrytointikampanjan löytääkseen koulutettuja miehistöjä MAXien ohjaamoon sekä matkustamoon.

Strateginen laajennus vahvistaa SmartLynxin asemaa eurooppalaisena ACMI- (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance), tilauslento- ja rahtioperaattorina nostaen sen laivaston koon alueen suurimmaksi. Uusi konetyyppi mahdollistaa joustavammat operoinnit ja avaa mahdollisuuden lentää entistä kauemmas.

Ensivaiheessa SmartLynx vastaanottaa kaksi konetta, jotka liittyvät laivastoon huhtikuun 2022 aikana. Vielä kesän aikana SmartLynx aikoo ottaa laivastoonsa lisää MAX-koneita. Sujuvan käyttöönoton varmistamiseksi SmartLynx toimii yhteistyössä lentokonevalmistaja Boeingin kanssa.

"SmartLynx Airlines jatkaa laivastonsa modernisointia eikä ole epäilystäkään etteikö Boeing 737 MAX 8 olisi oikea konetyyppi meille. Muutos toteutetaan yhdessä SMBC:n kanssa. Nämä koneet mahdollistavat palvelujemme laajentamisen uusille markkinoille. Voimme lisäksi varmistaa paremman laadun sekä paremman teknisen luotettavuuden", sanoi SmartLynxin toimitusjohtaja Zygimantas Surintas.

SmartLynx on perustettu vuonna 1992 LatCharter-nimisenä yhtiönä, jonka tarkoitus oli operoida tilauslentoja Riiasta. Yhtiö siirtyi Icelandairin omistukseen vuonna 2006. LatCharter nimi vaihtui Smartlynxiksi vuonna 2008. Vuonna 2012 yhtiö irtaantui Icelandairista ja on  jatkanut itsenäistä operointia.

Smartlynx_1SmartLynx on toiminut myös Suomessa. Vuonna 2012 Finnair ei löytänyt yhteistyökumppania Euroopan reiteilleen neuvoteltuaan asiasta useiden yhtiöiden kanssa. Yhden kumppanin sijaan Finnair päätti tuolloin siirtää yksittäisiä kohteita muiden operoitavaksi.

Ensimmäisenä Finnair siirsi Madridin lentojen operoinnin Smartlynxille syksyllä 2012 jolloin mukaan tuli myös toinen operaattori Privilege Style. Ulkoisten operaattorien lennettäväksi siirtyi tuolloin lentoja Malagaan, Barcelonaan, Budapestiin, Madridiin, Wieniin, Heraklioniin, Kosille, Rodokselle ja Teneriffalle.

Tuolloin toteutettujen muutosten jälkeen Finnair käynnisti yt-neuvottelut matkustamohenkilöstön kustannusten alentamiseksi. Finnair totesi tuolloin, että paikallisen yhteistyökumppanin  matkustamohenkilökunnan käyttö Espanjan-reiteillä ja Kanarian-lomalennoilla olisi luonteva tapa alentaa kustannuksia. Edellämainituista Finnairin lennoista Madrid ja Barcelona ovat nykyisin Iberian operoinnissa.

Finnairin lisäksi SmartLynxiä Suomessa käytti vuonna 2014 lyhyen aikaa suomalainen lentoyhtiö Snowbird. Myös matkatoimisto We Travel lennätti suomalaisia maakuntakentiltä Kroatian Zadariin vuonna 2016. Viimeisimpänä SmartLynx nousi otsikoihin Suomessa vuonna 2018 Tallinnassa Airbus A320 -koneelle tapahtuneen onnettomuuden seurauksena.

Nykyisin SmartLynxillä on Latvian, Viron ja Maltan myöntämät lentotoimintaluvat ja yhtiö tarjoaa wetlease-operaatioita useille eri lentoyhtiöille Euroopassa, Yhdysvalloissa, Afrikassa ja Aasiassa. Asiakkaina ovat mm. Air Peace, easyJet, Vietjet, Jet2.com ja Volotea. Yhtiön laivastossa on nykyisin 12 Airbus A320/A321 -konetta. Aiemmin yhtiön laivastossa oli myös Boeing 767 -laajarunkokone.