Sukeltajat toivat Indonesia AirAsian Airbusin lennontallentimen pinnalle

FA2100SSFDR_L3(päivittynyt) Indonesia AirAsian Airbus A320-200 -koneen L-3 FA2100 SSFDR -lennontallennin on nostettu merenpohjasta ja sitä kuljetetaan parhaillaan Jakartaan tutkittavaksi, kertoo etsinnöistä vastaava Basarnas. Laite paikannettiin sunnuntaina ja maanantaina se onnistuttiin tuomaan pinnalle.

Sukeltajat onnistuivat tuomaan lentotietojen tallentimen pinnalle, vaikka se oli juuttuneena koneen siiven alle. Laitteen tarkemmasta kunnosta ei ole kerrottu, mutta se on nimenomaan suunniteltu säilymään ehjänä rajuissakin onnettomuuksissa.

Vastoin aiempaa tietoa ohjaamon ääninauhuria (Cockpit Voice Recorder, CVR) ei ole vielä löydetty, kertoo Indonesia AirAsia Facebook-sivullaan. Tallentimien toivotaan tuovan lisätietoa siihen, miksi Airbus syöksyi mereen. Jakartassa tutkinnasta vastaa Indonesian National Transportation Safety Committee (KNKT).

Koneen L-3 Aviation Recorders FA2100 SSFDR (Solid-State Flight Recorder, otsikkokuvassa) kykenee tallentamaan ainakin 25 tuntia dataa koneen lentoarvoista. Laite painaa 4,54 kiloa.

Lennontallennin paikallistettiin siinä olevan Underwater Locator Beacon -lähettimen akustisen signaalin perusteella. Se on suunniteltu toimimaan ainakin 30 vuorokautta ilman ulkopuolista virtalähdettä. ULB-lähetin näkyy otsikkokuvassa pienenä valkoisena sylinterinä.

Työskentelyolosuhteet merenpohjassa ovat olleet hankalat. Virtaukset ja huono näkyväisyys ovat vaikeuttaneet sukeltajien työtä. BBC:n julkaisemassa lyhyestä videosta (linkki alla) saa käsityksen työskentelystä koneen hylyssä Jaavanmeren pohjalla.

Indonesia AirAsian Airbus A320-200 -matkustajakone (PK-AXC) syöksyi mereen 28. joulukuuta. Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö. Uhreista on löydetty tähän mennessä 48.

Päivitys 18.50: Lisätty tieto siitä, että ohjaamon äänitallenninta ei olekaan vielä paikannettu.

Indonesian merivoimien video sukeltajien työstä: BBC:n uutinen